zaterdag 22 september 2018

10 grasgroene weetjes

- Wist je dat een groene zone een stuk grond is waar niets gebouwd mag worden? Ruimtelijke ordening heeft voor zo’n zone ingepland dat daar beplanting moet komen/blijven.

- Wist je dat groene thee van dezelfde theeplanten afkomstig is als zwarte thee? Namelijk de Camellia sinensis. Het verschil zit in de bewerking van de blaadjes na het plukken. Voor zwarte thee worden de theeblaadjes aan zuurstof blootgesteld waardoor ze verkleuren van groen naar bruin/zwart. Dit proces heet fermenteren. Groene thee wordt niet gefermenteerd en houdt z’n groene kleur. 

- Wist je dat je steeds vaker groene verlichting ziet op plekken die als beveiliging de hele nacht verlicht worden; bijvoorbeeld op bouwplaatsen en industrieterreinen of in woonwijken. Het groene licht verstoort de natuur minder dan wit of geel licht en geeft ook voor mensen minder hinder. Meestal wordt voor deze permanente verlichting energiezuinig LED licht gebruikt.   

- Wist je dat groen de favoriete kleur van koningin Maxima is?

- Wist je dat het Groene Hart een gebied binnen de Nederlandse Randstad is met veel groen en open ruimte. Hier wonen minder mensen dan in het dichtbevolkte stedelijk gebied dat er direct omheen ligt. Het gebied heeft als functies landbouw, natuur en recreatie en werd in 2004 uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Er leven bijvoorbeeld een aantal bedreigde weidevogelsoorten. Rondom het groene hart liggen o.a. Rotterdam, Den Haag, Leiden, Amsterdam en Utrecht.

- Wist je dat De Groene Amsterdammer het oudste opinieweekblad is van Nederland? Het tijdschrift is in 1877 opgericht en bestaat nog steeds. 

- Wist je dat snot alleen maar groen (of geel) is als je verkouden bent? Bij een gezond persoon is het snot dun en kleurloos. Bij verkoudheid kleurt het groenachtig door bloedlichaampjes die aangemaakt worden door het immuunsysteem om de luchtwegen vrij te maken.

- Wist je dat de allereerste cola als medicijn was bedoeld en groen van kleur was? Het werd uitgevonden door de apotheker John Pemberton.

- Wist je dat iemand die ‘groene stroom’ afneemt, precies dezelfde stroom krijgt als anderen die ‘gewone’ stroom gebruiken? Er is namelijk geen speciaal netwerk aangemaakt voor groene stroom. Toch maakt het verschil als je een contract voor groene stroom hebt. Er wordt precies bijgehouden hoeveel duurzame stroom er geproduceerd wordt en dat moet kloppen met wat er onder de naam ‘groene stroom’ wordt afgenomen.
  
- Wist je dat wie in Amerika wil gaan wonen en werken, in het bezit moet zijn van een zogenaamde Green Card. Het is een (groene) pas die aangeeft dat je het recht hebt om in de Verenigde Staten te verblijven en er mag werken.  Je kunt de Green Card aanvragen na vijf jaar legaal verblijf in de VS, na drie jaar huwelijk met een Amerikaans staatsburger of door mee te doen aan de Green Card Loterij.  Sinds 2017 blijkt de Green Card geen garantie meer te zijn om Amerika binnen te komen. President Trump weigert mensen met paspoorten uit bepaalde moslimlanden, ook als ze een Green Card hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...