donderdag 20 september 2018

10 knalrode weetjes

Wist je dat rood één van de drie primaire kleuren is? De andere twee zijn blauw en geel. Deze drie zijn de basis van alle andere kleuren.

Wist je dat heel veel voedingswaren die rood of roze zijn, gekleurd zijn met cochenille of karmijnzuur? De rode kleurstof is afkomstig van vrouwelijke schildluizen (dactilopius coccus) en wordt aangeduid met het nummer E120. Behalve in roze koeken, m&m’s, jams, winegums en veel andere lekkere dingen, zit het luizenrood ook vaak in lippenstift en rouge.

Wist je dat het goed is om rode kleren te dragen als je onderhandelingen voert? Daphne Hachmang onderzocht als afstudeerproject het effect van de kleur rood bij onderhandelingen en kwam tot de conclusie dat rode kleding je positie als onderhandelaar versterkt. (Wat er gebeurt als beide partijen rood dragen, blijft onvermeld)

Wist je dat ongeveer 2% van alle mensen ter wereld rood haar heeft

Wist je dat bij de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid geen duidelijk verschil gezien wordt tussen rood en groentinten. Deze gedeeltelijke kleurenblindheid komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 12 mannen heeft er last van, tegen ongeveer 1 op de 200 vrouwen. 

Wist je dat de kreeft die rood wordt opgediend, bij leven donkerblauw was? In de levende kreeft is de rode kleurstof wel aanwezig, maar dan ‘verpakt’ in een eiwit. Als het dier gekookt wordt, gaat het eiwit stuk en komt de rode kleurstof vrij. 

Wist je dat sporters iets meer kans hebben om te winnen als ze een rode outfit dragen? Mogelijk worden tegenstanders geïntimideerd door de rode kleur, omdat die gezien wordt als dominant. Een garantie om te winnen geeft het dragen van rood niet, maar als twee teams of tegenstanders even sterk zijn, kan het net de doorslag geven. 

Wist je dat stieren kleurenblind zijn? De rode lap waar een stierenvechter mee wappert, zou net zo goed groen, roze of paars kunnen zijn. Het dier reageert niet op de kleur maar op het gewapper, dat hij als een aanval ziet.

Wist je dat bij het maken van een toets of examen de kleur rood juist een negatief effect kan hebben? Als ergens op het papier iets roods te zien is, kan dat voor een slechter resultaat zorgen. Onderzoekers denken dat het komt omdat heel lang fouten met een rode streep werden aangegeven. Daardoor wordt de kleur rood geassocieerd met foute antwoorden.

Wist je dat de kleur rood zowel mannen als vrouwen sexueel aantrekkelijker maakt? Uit een eperiment in 2008 bleek dat mannen vrouwen in het rood (of met een rode achtergrond) als aantrekkelijker beoordeelden. Andersom vonden vrouwen mannen met iets roods aan niet alleen aantrekkelijker, maar ze schatten ook de status van mannen in het rood hoger in. (Overigens moet het niet te véél rood worden. Bij een spidermanpak schijnt het effect weer minder te zijn) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...