woensdag 5 september 2018

10 weetjes over pijn

Wist je dat pijn niet alleen veroorzaakt wordt door beschadigingen van het lichaam, maar dat pijnbeleving ook te maken heeft met sociale en psychische factoren? Iemand kan écht lichamelijk mee pijn beleven als hij of zij bijvoorbeeld de hele tijd aan die pijn denkt.
  
Wist je dat er speciale pijnpoli”s bestaan voor mensen met chronische pijn die hun leven gaat beheersen

Wist je dat mannen en vrouwen pijn verschillend ervaren? Hoogleraar Frank Huygen stelde in 2013 vast dat vrouwen meer pijnreceptoren in hun huid hebben dan mannen. Dat betekent dat er meer pijnprikkels naar het brein gaan. Ook hebben mannen in hun ruggenmerg een betere pijndemping.

Wist je dat onderzoekers in Amerika ontdekt hebben dat roodharige vrouwen gevoeliger zijn voor pijn dan vrouwen met donker haar? Pas als de roodharigen 20% meer anesthesie (verdoving) krijgen, heeft dit dezelfde werking als bij de donkerharigen. Je kunt dus ook zeggen dat bij vrouwen met rood haar de verdoving minder goed werkt.

Wist je dat je na een flinke workout spierpijn hebt doordat er minuscuul kleine scheurtjes in de spier zijn ontstaan. Het kan geen kwaad en de spierpijn gaat ook vanzelf na een paar dagen weer over. Wil je er sneller vanaf dan is de beste manier om (rustig) te blijven bewegen; dat brengt de doorbloeding in de spieren weer op gang.

Wist je dat er een aangeboren zenuwaandoening is waardoor mensen geen pijn voelen? De aandoening heet Hereditale Sensibele en Autonome Neuropathie (HSAN) en is een stuk minder prettig dan je zou denken. Omdat men geen pijn voelt, worden verwondingen of ziektes vaak laat opgemerkt, zodat er te lang mee doorgelopen wordt. Mensen met HSAN worden vaak niet erg oud.

Wist je dat lachen helpt om pijn beter te kunnen verdragen? Niet alleen omdat de patiënt afgeleid wordt van de pijn, maar ook omdat lachen ervoor zorgt dat je endorfine aanmaakt, wat de pijn fysiek vermindert. 

Wist je dat er een officiële term bestaat voor pijn die niet te verklaren is? Als je langer dan enkele weken pijnklachten hebt en als degelijk medisch onderzoek niets oplevert, is er sprake van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, oftewel SOLK. 

Wist je dat iemand waarvan een arm, been of ander lichaamsdeel geamputeerd is, vaak toch nog pijn in dat geamputeerde lidmaat heeft? Zo’n 70% van de mensen bij wie iets is geamputeerd, komt daarna deze zogenaamde fantoompijn voor. 

Wist je dat volgens Amerikaanse onderzoekers 2 uren slaap extra per nacht kunnen helpen om beter tegen pijn te kunnen? Proefpersonen moesten bij een onderzoek hun vinger op een heet oppervlak leggen. Proefpersonen die 10 uur geslapen hadden konden dit gemiddeld 25 seconden langer verdragen dan proefpersonen met 8 uur slaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...