zondag 30 september 2018

11 weetjes over vriendschap

Wist je dat ieder jaar op 30 juli de Internationale Dag van de Vriendschap wordt gehouden? De International Friendship Day is een idee van de Verenigde Naties, met de bedoeling: het bevorderen van vrede in en tussen verschillende culturen. Het vieren van deze dag is vooral in landen in Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië populair.

Wist je dat mensen met niet meer dan 150 mensen een sociale relatie kunnen onderhouden? Volgens onderzoeker Robin Dunbar is dat ongeveer het aantal mensen dat je brein aankan. Daar horen dan ook familie, collega’s en kennissen bij. 

Wist je dat je na een periode van zeven jaar ongeveer de helft van je vrienden kwijt bent? Vaak zijn die vrienden dan wel weer vervangen door anderen.

Wist je dat het aantal facebookvrienden dat iemand heeft, weinig zegt over hoeveel vrienden hij of zij heeft in het echte leven? Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford bleek dat mensen, ondanks een groot sociaal netwerk, gemiddeld ongeveer vier echte, vertrouwde vrienden hebben. 

Wist je dat kinderen tussen drie en zes jaar iedereen met wie ze samen iets (leuks) doen “vriend” noemen. Tussen negen en twaalf jaar worden bepaalde eigenschappen van de ander belangrijk voor een vriendschap. 

Wist je dat groepsdruk niet altijd negatief hoeft uit te pakken? De druk van een vriendengroep kan iemand ertoe aanzetten te veel te drinken, drugs te gaan gebruiken of een ander te pesten. Maar groepsdruk kan iemand bijvoorbeeld ook helpen te stoppen met roken of de moed te hebben iets moeilijks te ondernemen. 

Wist je dat vriendschappen je leven kunnen redden? Vrouwen met borstkanker die geen vriendennetwerk hebben, lopen een dubbel zo grote kans aan de ziekte te sterven dan vrouwen die wél sterke vriendschappen hebben. 

Wist je dat ouderen 22% langer leven als ze een grote vriendenkring hebben? Australische onderzoekers concludeerden dat na tien jaar lang 1500 ouderen te hebben gevolgd.  

Wist je dat ook in de dierenwereld vriendschappen belangrijk kunnen zijn? Chimpansees die een stressvolle situatie hadden meegemaakt, kwamen sneller tot rust als ze tijd doorbrachten met een vriend. 

Wist je dat mensen (zowel mannen als vrouwen) in een groep aantrekkelijker worden gevonden dan wanneer ze afzonderlijk worden beoordeeld? Dit wordt het cheerleader effect genoemd. Reden om vaker met een vriendengroep op stap te gaan.

Wist je dat er een verband is tussen de intelligentie van je vrienden uit de kleuterklas en de ontwikkeling van je eigen intelligentie? Wie als kleuter hele slimme vriendjes heeft, heeft meer kans om een slimme volwassene te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...