zondag 27 januari 2019

10 weetjes over sneeuw

Wist je dat een witte kerst in Nederland helemaal niet zo vaak voorkomt? Sinds 1900 is acht keer een officiële witte kerst vastgesteld, namelijk:
in 1906,
in 1938,
in 1940,
in 1950,
in 1964,
in 1981,
in 2009
en in 2010.
Volgens het KNMI telt het als een ‘witte kerst’ als op 25 én 26 december in De Bilt een ‘gesloten sneeuwdek’ ligt. (
Daar staat nl. het hoofdstation van het KNMI)

Wist je dat de grootste sneeuwpop ooit volgens het Guiness Book of Records in 2020 gebouwd werd  door inwoners van het Oostenrijkse dorp Donnersbachwald? De sneeuwman is 38,04 meter hoog en verbrak hiermee op 1 februari 2020 het eerdere record (uit 2008) van een sneeuwvrouw uit Amerika. Zij was 37,21 meter. 

Wist je dat in veel Europese landen winterbanden verplicht zijn ‘bij winterse omstandigheden’? Dat wil zeggen: bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. In Nederland zijn ze (nog) niet verplicht, net als in België, Denemarken, Portugal, Polen en Groot-Brittannië. 

Wist je dat er mensen zijn met angst voor sneeuw? De officiële naam daarvoor is chionophobia. In ernstige gevallen kan iemand het zelfs al benauwd krijgen als er sneeuw voorspéld wordt.

Wist je dat in januari 1887de grootste sneeuwvlok aller tijden is gemeten volgens het Guiness Book of Records? De sneeuwvlok met een diameter van 38 centimeter (!) viel in Ford Keogh in de staat Montana (VS) tijdens een sneeuwstorm.

Wist je dat sneeuw voor het grootste deel bestaat uit lucht? Daardoor absorbeert het geluid en is de wereld een stuk stiller als er sneeuw ligt.

Wist je dat sneeuw doordat er zoveel lucht in zit ook een isolatielaag vormt die warmte vasthoudt? Zo zal bijvoorbeeld een laag ijs waar sneeuw op gevallen is, niet snel aangroeien en kan het in een iglo ondanks een buitentemperatuur van -20 of kouder, relatief warm blijven.  

Wist je dat bij temperaturen boven nul sneeuw op stoepen en terrassen het tegelpatroon eronder te zien is doordat de voegen hoger zijn? Het komt doordat de eerste sneeuw smelt en in de voegen loopt, die dan afkoelen. Daardoor blijft de volgende sneeuw daar eerder liggen en vormt dus een wat dikkere laag. 

Wist je dat in het stadje Kirkenes in het Noorden van Noorwegen een sneeuwhotel is? Het bestaat alleen ’s winters, want het wordt – sinds 2006 -  ieder jaar opnieuw gebouwd. Het sneeuwhotel ligt in het Gabba Reindeer Park, vlakbij de Russische grens.

Wist je dat de Engelse cartograaf Simon Beck bekend is als sneeuwkunstenaar? In 2004 begon hij tijdens een skivakantie sporen te maken in de verse sneeuw op een meertje. Daarna maakte hij steeds meer en steeds grotere geometrische patronen door met sneeuwschoenen aan in de sneeuw te lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...