dinsdag 8 januari 2019

10 weetjes over spinnen

Wist je dat spinnen altijd 8 poten hebben en vaak ook 8 ogen? Maar er zijn ook zesoogspinnen. Niet zo moeilijk om te raden hoeveel ogen die hebben.

Wist je dat de meeste spinnen een web maken om hun prooien mee te vangen? De draden voor zo’n web maakt de spin zelf. In het achterlijf zitten klieren waar het spinsel wordt geproduceerd. Het komt naar buiten door de spintepels.

Wist je dat spindraad niet alleen gebruikt wordt voor webben? Spinnen gebruiken het ook om hun prooi in te pakken (om voor later te bewaren), om zich door de lucht te verplaatsen of om een zakje mee te maken voor hun eieren

Wist je dat sinds 2012 jaarlijks de Nationale Spinnentelling wordt gehouden? In het tweede weekend van september worden tuinbezitters opgeroepen mee te doen en hun tellingen door te geven aan ‘Jaarrond Tuintelling’.


Wist je dat niet alle spinnen een web maken? Er zijn ook soorten die actief op jacht gaan, zoals de springspinnen, die hun prooi bespringen.

Wist je dat er volgens Chinese onderzoekers spinnen zijn die hun jongen voeden met een melkachtige substantie? Het gaat om een soort springspinnen, Toxeus magnus. De vrouwtjes van deze soort voeden hun jongen tot wel 40 dagen na de geboorte. 


Wist je dat je door goed naar spinnen te kijken, het weer kunt voorspellen? Als er storm op komst is, maken ze een gat in hun web zodat de wind daar doorheen kan waaien en het web niet (verder) stuk gaat. Zie je spinnen rustig aan een web weven, dan blijft het rustig, droog weer.

Wist je dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de samenstelling van spindraad? Het is bijzonder sterk en elastisch en wetenschappers proberen de draden voor diverse doelen na te maken. Onder andere als hechtdraad om wonden te dichten na bijvoorbeeld een operatie.

Wist je dat veel Nederlanders lijden aan arachnofobie? Dat is een overmatige angst voor spinnen, ook al weet je dat ze niet gevaarlijk zijn.  

Wist je dat spinnen geen oren hebben maar toch prima kunnen horen? Ze horen namelijk met hun poten; de haartjes op hun poten kunnen geluidstrillingen opvangen waar de spin dan op reageert. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...