woensdag 11 september 2019

12 weetjes over het geheugen

Wist je dat seks goed is voor het geheugen – in elk geval bij jonge vrouwen? Dit bleek uit een onderzoek in december 2016 onder 78 vrouwen tussen de 18 en 29. De proefpersonen die regelmatig seks hadden (volgens eigen zeggen) scoorden beter op geheugentestjes.

Wist je dat juist heel intelligente mensen vaak eenvoudige dingen vergeten. Het geheugen is bedoeld om vooral waardevolle informatie op te slaan. Daarbij is het belangrijk dat het brein zich richt op de dingen die ertoe doen en alle nutteloze informatie daar omheen zo veel mogelijk negeert. 


Wist je dat je geheugen bestaat uit een werkgeheugen en een langetermijngeheugen. In het werkgeheugen blijft informatie maar kort hangen. Dingen die je opvallen of waar je bewust  aandacht aan besteedt, kunnen in het langetermijngeheugen opgeslagen worden.

Wist je dat er gemiddeld zeven dingen in je werkgeheugen ‘passen’? Bijvoorbeeld zeven cijfers of zeven losse woorden. Door dingen samen te voegen kun je je werkgeheugen uitbreiden. 2017 onthoud je bijvoorbeeld niet als vier losse cijfers, maar als een jaartal.

Wist je dat neurowetenschapper Boris Konrad van de Nijmeegse Radboud Universiteit met zijn (Duitse) team in december 2015 het wereldgeheugenkampioenschap in China heeft gewonnen? Bij zo’n kampioenschap moeten deelnemers o.a. in een half uur een rij van meer dan 4000 getallen uit hun hoofd leren.

Wist je dat je speciale gebeurtenissen veel beter onthoudt dan gewone. Dingen die je iedere dag doet lijken zoveel op elkaar dat ze in je geheugen één brei worden. 

Wist je dat beweging heel goed is voor je geheugen? Het vermindert spanning en vergroot de toevoer van bloed naar de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die veel bewegen minder kans hebben om Alzheimer te krijgen.

Wist je dat er een techniek bestaat om veel dingen snel te kunnen onthouden? De techniek wordt het geheugenpaleis genoemd en bestaat eruit dat je alle dingen die je wilt onthouden in je verbeelding een plaats geeft in een ruimte die je goed kent. 


Wist je dat het heel goed voor je hersenen is om regelmatig uitgedaagd te worden.  Door puzzels, memory of andere spellen te doen, kun je je geheugen trainen en met computerspelletjes train je bijvoorbeeld je reactievermogen en je oplettendheid. .

Wist je dat je iets beter kunt onthouden als je het opschrijft?

Wist je dat de Russische journalist Solomon Veniaminovitsj Sjeresjevski een fantastisch geheugen had. Hij kon moeilijke wiskundige formules, rijen met duizenden woorden en ook gedichten in andere talen onthouden en had maar een paar minuten nodig om dat alles uit zijn hoofd te kennen.

Wist je dat bij een chronisch slaaptekort je geheugen slechter gaat functioneren. Bij te weinig slaap krimpt de hippocampus; dat is een gebiedje in de hersens dat een belangrijke rol speelt bij leren, geheugen en emoties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...