maandag 1 juni 2020

10 weetjes over rijst

Wist je dat rijst een graansoort is en dat het (net als andere granen) tot de familie van de grassen behoort? Wat we ervan eten zijn de zaden van het gras.

Wist je dat er duizenden soorten rijst bestaan?

Wist je dat rijst oorspronkelijk afkomstig is uit Azië? Al 10.000 jaar geleden verbouwden mensen in China rijst. Wetenschappers vonden sporen van zulke oude gecultiveerde rijst bij de Chinese rivier de Jangtse.

Wist je dat de belangrijkste landen voor de rijstproductie China, India en Indonesië zijn?  87% van alle rijst wordt verbouwd in Azië

Wist je dat het een (bijna) wereldwijde traditie is om op een bruiloft rijstkorrels over het bruidspaar te gooien. Het is een symbool van voedsel in overvloed dat het paar wordt toegewenst. En ook een symbool van vruchtbaarheid. In veel gemeenten in Nederland is het rijstgooien trouwens niet toegestaan.

Wist je dat warmtekussentjes, gevuld met ongekookte rijst, een manier zijn om bijvoorbeeld hoofdpijn of pijn in de onderrug te verlichten? Je legt het kussentje eerst in de magnetron en daarna vijftien tot twintig minuten op de pijnlijke plek.

Wist je dat het cement waarmee de Chinese muur gebouwd is, bestond uit een mix van kalk en kleverige rijst? De kleefstof amylopectine uit de rijst maakte het cement extra compact, stevig en elastisch.

Wist je dat je je volgens een oude mythe dwars door een rijstebrijberg heen moet eten om in Luilekkerland, het land van overvloedig eten en drinken, te komen?

Wist je dat de Indische rijsttafel (sinds 2015) officieel Nederlands cultureel immaterieel erfgoed is? Het stamt uit het koloniale tijdperk. Vooral rijke Nederlanders zetten in toenmalig Nederlands-Indië graag zoveel mogelijk verschillende gerechten op tafel. Als statussymbool. De Indo’s zelf aten veel eenvoudiger.

Wist je dat in rijst van nature een klein beetje arseen zit? Arseen is een zwaar metaal dat giftig is voor de mens. Sinds januari 2016 zijn er in Europa strenge limieten vastgesteld voor de hoeveelheid arseen in rijst(producten). Producten met teveel arseen mogen niet verkocht worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...