woensdag 15 augustus 2018

16 weetjes over schildpadden

Wist je dat er 2 miljoen jaar geleden al schildpadden waren? Dus in de tijd van de dinosauriërs.

Wist je dat alle soorten schildpadden eieren leggen? Omdat een vrouwtjesschildpad zelf haar eieren niet warm kan houden, graaft ze ze in in het warme zand.

Wist je dat een schildpad geen tanden heeft? Toch kunnen ze bijten; dat doen ze met de harde randen van hun kaken.

Wist je dat er landschildpadden, zoetwaterschildpadden en zeeschildpadden zijn?

Wist je dat een landschildpad zijn kop onder zijn schild kan terugtrekken en een zeeschildpad niet? Het schild van de zeeschildpad is platter en minder zwaar dan dat van z’n neef de landrot.

Wist je dat een schildpad zijn poten één voor één verzet bij het lopen? Zijn voorpoten staan elk aan een kant van het schild en daardoor kan het dier maar één poot tegelijk verzetten. Niet gek dat het dan een beetje langzaam gaat.

Wist je dat het geslacht van jonge zeeschildpadjes te maken heeft met de temperatuur? Als het erg warm is, komen er uit de eieren vooral meisjes gekropen, maar als het wat minder warm is, worden het jongetjes.

Wist je dat de oudste schildpad ooit 193 jaar oud werd? De old lady was een Madagascar schildpad en heette Tu’i Malila, geboren in 1773 en gestorven in 1966. Tu’i Malila was een cadeau dat de Britse ontdekkingsreiziger James Cook aan de koning van Tonga gaf.


Wist je dat reuzenschildpadden zo weinig mogelijk energie gebruiken? Het is dan ook een van de traagste schildpadsoorten. Een reuzenschildpad kan   in   een   uur    maximaal    drie – hon – derd – der - tig     me - ter      lo - pen … (een mens wandelt op z’n gemak 5 tot 6 kilometer per uur)

Wist je dat schildpadmannetjes kleiner zijn dan schildpadvrouwen?

Wist je dat de Braziliaanse schildpad Freddy sinds 2016 rondloopt met een schild uit een 3d-printer? Het dier was bij een bosbrand een groot deel van haar schild kwijtgeraakt en was er slecht aan toe. Dierenarts Rodrigo Rabello en zijn collega knutselden met veel geduld een 3d-schild van bioplastic waarmee Freddy weer als nieuw was.

Wist je dat het schild van met name de karetschildpad (Eretmochelys imbricata) gebruikt wordt om sierspullen van te maken, zoals kammen, tassen, brilmonturen en sieraden. Je vindt ze nog wel op marktplaats, in antiekwinkels en in musea. 


Wist je dat het materiaal schildpad of karet  tegenwoordig in veel landen (ook in Nederland) niet meer verhandeld mag worden? 

Wist je dat de grootste schildpadsoort de lederschildpad is? Zijn leerachtige schild, kan wel 2,40 meter lang worden. Het favoriete voedsel van lederschildpadden is: kwallen. Omdat drijvende plastic zakken wel iets van kwallen weg hebben, levert dat soms dodelijke vergissingen op.

Wist je dat schildpadden geen oorschelpen hebben? En ook geen gehoorgang? Wel hebben ze aan de zijkant van de kop een trommelvlies, waarmee ze redelijk goed kunnen horen.

Wist je dat een aantal schildpadden op de Europese Unielijst van ‘invasieve exoten’ staan? Het betekent dat deze soorten niet meer verkocht of gehouden mogen worden. Het gaat om de Geelwangschildpad, de Geelbuikschildpad en de Roodwangschildpad.

6 opmerkingen:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...