donderdag 30 augustus 2018

12 weetjes over eieren


Wist je dat in bijna alle oude beschavingen het ei als symbool werd gezien van het leven, de vruchtbaarheid en vaak ook van geluk en gezondheid?

Binnenin zo’n ei gebeurde iets onzichtbaars waardoor er uiteindelijk een levend wezen uit tevoorschijn kwam. Het was alsof er leven was ontstaan zomaar uit het niets. Dit was een mysterie waar mensen een groot respect voor hadden. 

Wist je dat er veel meer bruine eieren verkocht worden dan witte? Mensen hebben het idee dat bruine eieren gezonder zijn, maar dat is niet waar: onder de bruine of witte schil zijn ze gewoon precies hetzelfde. Alleen met Pasen worden meer witte eieren verkocht omdat op een witte ondergrond de kleuren mooier worden als je ze gaat verven. 

Wist je dat het aan de kippensoort ligt of een ei wit of bruin wordt. Je kunt aan het oorlelletje van een hen zien welke kleur het ei wordt: hennen met een wit oorlelletje leggen witte eieren, die met een rood lelletje leggen bruine eieren. 

Wist je dat al honderden jaren geleden met Pasen eieren geverfd werden? Dat werd bijvoorbeeld gedaan door ze te koken in bietensap, of in water waarin uienschillen of brandnetels meegekookt werden. De geverfde eieren werden weggeschonken aan de kerk of aan arme mensen.

Wist je dat het eten van eieren met Pasen een combinatie is van het Christelijke Paasfeest en de oude symboliek? De veertig dagen voor Pasen mochten Christenen oorspronkelijk geen vlees en geen zuivel eten (dus ook geen eieren). Na die vastenperiode was het voorjaar en waren de kippen al begonnen met eieren leggen, zodat er altijd eieren genoeg waren voor een feestelijke maaltijd. En omdat eieren symbool staan voor leven past dat prima bij het verhaal van de opstanding van Jezus op Paaszondag. 

Wist je dat het verstoppen van eieren met Pasen een overblijfsel is van een oud gebruik: vroeger stopten mensen eieren onder een laagje grond op de akkers omdat ze geloofden dat dat de grond extra vruchtbaar zou maken. 

Wist je dat de grootste eieren ter wereld gelegd worden door struisvogels? De roomkleurige eieren wegen gemiddeld zo’n 1,5 kilo per stuk en zijn supersterk. Ze kunnen een gewicht dragen van meer dan honderd kilo, dus er kan een volwassen mens op gaan staan zonder dat het ei kapot gaat. 

Wist je dat de juwelier Peter Carl Fabergé uit Sint Petersburg een beroemde serie eieren maakte? De beroemde Fabergé eieren zijn versierd met dure materialen zoals goud en edelstenen. Als hofleverancier maakte Fabergé in totaal 54 bijzondere, versierde eieren voor de vrouw van de tsaar. De dure Fabergé-eieren zijn na de Russische revolutie over de wereld verspreid geraakt. Vijf ervan zijn in het bezit van de Britse koningin Elisabeth II.

Wist je dat het verhaal over het ei van Columbus in 1565 opgeschreven werd door de Italiaan Girolamo Benzoni. Volgens het verhaal werd Columbus nadat hij terugkwam uit Amerika tijdens een diner uitgedaagd door Spaanse edellieden. Zij zeiden dat het geen kunst was om een nieuw land te ontdekken. Columbus vroeg hen toen of ze een ei zonder hulpmiddelen rechtop konden zetten. Dat lukte niemand waarna Columbus het ei aan één kant platmaakte door het hard op tafel te tikken. Het punt dat hij daarmee maakte: als je gezien hebt hoe iemand anders het doet, is het geen kunst meer om het na te doen.  (Overigens was dezelfde anecdote al eerder over iemand anders verteld)

Wist je dat je makkelijk kunt vaststellen of een ei rauw is of gekookt? Als je een gekookt ei op tafel legt en laat ronddraaien, draait het snel en gelijkmatig. Een rauw ei zal langzamer draaien en schokkerig. Doordat de dooier aan elastische ‘slijm’snoeren vastzit, wordt de rotatie van het ei vertraagd. Een hardgekookt ei is vanbinnen vast, zodat alles gelijkmatig meedraait.      
Wist je dat een vers ei meteen naar beneden zakt als je het in een glas water doet? Komt het ei boven drijven, dan is het niet vers meer.

Wist je dat niet alleen vogels eieren leggen? Ook vissen, reptielen en insecten leggen eieren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...