dinsdag 28 augustus 2018

12 weetjes over insecten eten

Wist je dat er voor het eten van insecten een woord bestaat? Namelijk entomofagie; dat is een samenvoeging van het Oudgriekse entomos, dat insect betekent en fagus, dat eten betekent.

Wist je dat wereldwijd ruimt twee miljard mensen regelmatig insecten eten.

Wist je dat insecten voedingsstoffen bevatten die vergelijkbaar zijn met die van rund- en varkensvlees? Ze zijn o.a. rijk aan proteïnen, eiwitten en mineralen. Insecten hebben een lichte notensmaak. 

Wist je dat het tot voor kort in Nederland officieel illegaal was om insecten te eten? De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid moet nl. alle nieuwe voedingsmiddelen analyseren en goedkeuren, waarna de Europese lidstaten met die goedkeuring akkoord moeten gaan. Omdat voor insecten zo’n aanvraag niet gedaan was, mochten ze binnen de EU niet als voedsel voor mensen verkocht worden. Ook in 2018 is de wetgeving rond insecten eten onduidelijk. Wel wordt een aantal soorten nu gedoogd. 

Wist je dat in Australie, Azië en een aantal landen in Latijns-Amerika veel mieren worden gegeten? Mieren hebben een pittige smaak en worden soms gebruikt in plaats van peper. Maar ook de larven van de mier worden graag gegeten.

Wist je dat in Zambia een bepaald soort rupsen worden verzameld in de periode voor het regenseizoen? Verzamelaars vinden in die periode in één week soms zoveel rupsen dat ze met een beetje geluk een heel jaarsalaris opbrengen. Sommige mensen reizen dan ook flinke afstanden om ze te gaan verzamelen. 

Wist je dat er heel veel soorten rupsen zijn, die lang niet allemaal eetbaar zijn. De meeste witte, beige of crèmekleurige rupsen kun je wel eten, maar is een rups felgekleurd, harig of stekelig dan kan het ook een zeer giftig exemplaar zijn. Niet zomaar gaan experimenteren dus. 

Wist je dat de Mexicaanse gedestilleerde drank Mescal (een bepaalde soort Tequilla) soms verkocht wordt met een ‘worm’ in de fles? De ‘worm’ is eigenlijk een rups die leeft op de agave, de plant waar Mescal van gemaakt wordt. Er wordt gezegd dat de rups meer smaak geeft aan de drank, maar het is natuurlijk ook gewoon spectaculair om het drankje met zo’n beest erin te verkopen.

Wist je dat meer dan 70 procent van alle diersoorten ter wereld insecten zijn? 

Wist je dat je in Japan blikjes Baby Bees kunt kopen? Het zijn ingeblikte bijenpoppen in sojasaus. Bijenlarven worden ook vaak samen met de honing gegeten.  

Wist je dat mensen met een schaal- of schelpdierenallergie moeten uitkijken met het eten van insecten? Ze kunnen daar ook allergisch voor zijn.

Wist je dat in sommige heel gewone producten in de winkel insecten verwerkt kunnen zijn? Aan rode M&M’s, roze koeken en andere rozerode lekkernijen is de kleurstof cochenille toegevoegd, Deze is gemaakt van schildluizen die op cactussen leven. 
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...