maandag 27 augustus 2018

12 weetjes over chocola

Wist je dat in Nederland elke dag ongeveer één miljoen boterhammen met hagelslag worden gegeten?  Het is trouwens typisch Nederlands om chocoladehagel op brood te eten. In andere landen is het bijna niet te krijgen.

Wist je dat vroeger de dames van adel chocolade geserveerd kregen tijdens de kerkdienst? Later werd het eten van chocola in de kerk verboden, omdat er een stofje in zit waar je verliefd van wordt, en liefde in de kerk vond men niet netjes.

Wist je dat in de stad Hattem om de twee jaar een groot chocoladefestival gehouden wordt? Het is altijd op de tweede zaterdag van oktober. In 2017 was de 10e editie van dit zoete festival.

Wist je dat de grootste chocolade fabriek ter wereld in het Belgische dorp Wieze staat? 

Wist je dat chocola veel als cadeautje wordt gegeven? Voor verjaardagen, voor vader- of Moederdag, paaseitjes in het voorjaar en natuurlijk chocoladeletters voor Sinterklaas!

Wist je dat ze in de chocoladeletterfabriek precies bijhouden welke namen Nederlandse kinderen krijgen als ze geboren worden. Dan weten ze van welke letter ze er veel of weinig moeten maken. Voor 2016 moeten er in elk geval genoeg exemplaren van de L en de M komen. In de babynamen top tien staan bij de jongens Max, Milan, Mees, Liam Luuk en Lucas en bij de meiden Mila en Lisa.

Wist je dat er in 1999 een rechtszaak was tegen de verdachte “Chocolade”? “Chocolade” werd ervan beschuldigd verslavend te werken en de verdachte zou mensen te dik maken. Aan het eind van deze vreemde rechtszaak werd ‘de verdachte’ vrijgesproken van alle beschuldigingen.

Wist je dat chocola een bron van energie is? Veel sporters eten daarom regelmatig chocola voordat ze een grote inspanning moeten doen.

Wist je dat de meeste chocolade gegeten wordt in Zwitserland en in België? Gemiddeld eten Zwitsers iets meer dan 11 kilo per persoon per jaar en ook de Belgen werken zo'n 11 kilo per jaar weg. In Nederlander eten we gemiddeld ongeveer vijf kilo chocola per persoon per jaar.

Wist je dat de wetenschappelijke naam van de cacaoboon Theobroma cacao is? Theobroma betekent “Voedsel van de goden”.

Wist je dat chocolade gemakkelijk geur en smaak op neemt van andere producten, dus oppassen waar je de chocolade naast bewaart. Liever niet in de koelkast, want daar gaat de smaak van achteruit!

Wist je dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is, omdat er geen cacaobestanddelen in zitten. In witte chocola zit alleen cacaoboter.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...