zondag 26 augustus 2018

11 weetjes over snoep

Wist je dat er pakketjes Japans snoep bestaan waarvan je zelf je eigen snoep kunt maken? Het zijn pakketjes met kleine bakjes en vormpjes, zakjes poeder en kleurstoffen. Met wat water erbij meng je de poedertjes tot een soort deeg dat je dan in de vormpjes kunt doen. In 2014 lanceerde Jamin het DIY snoep in z’n snoepwinkels, maar daar verdween het weer geruisloos. Op internet kun je het zelfmaaksnoep bijvoorbeeld bestellen via www.mostcutest.nl 

Wist je dat er op youtube een heleboel filmpjes staan waarop mensen allerlei snoep laten zien, beschrijven en proeven? Het Japanse knutselsnoep wordt bijvoorbeeld in dit filmpje gepresenteerd.  

Wist je dat suikerspinnen gemaakt zijn van hele dunne draadjes suiker? Zo dun als spinnenwebdraad. Niet zo gek dus dat ze het suikerspin noemen. Maar in het Engels heet het cotton candy. Dat betekent katoensnoep. Sja, dat zijn inderdaad ook draden.  In Duitsland noemen ze de gesponnen suiker weer anders, namelijk Zuckerwatte en dat betekent letterlijk suikerwatten. Hoe je het ook noemt, het is altijd even zoet en luchtig. 

Wist je dat drop in Nederland het populairste snoepgoed is? We eten er met z’n allen 32 miljoen kilo per jaar van. Op de tweede plaats komt kauwgom. En als derde eindigen de winegums.

Wist je dat er tussen 1965 en 2015 een organisatie bestond die Studiecentrum Snacks en Zoetwaren heet? Zij hielden bij welk snoep het meest verkocht wordt. Drop dus. Eind 2014 besloot de organisatie dat het niet zinvol genoeg was om door te gaan met hun werk en hief ze zichzelf op.

Wist je dat er in Nederland per jaar 72 miljoen koekjes worden gegeten? Dat is per persoon gemiddeld 4 en een halve kilo. Best veel!

Wist je dat de grootste snoepwinkel ter wereld in Dubai staat? Candylicious heet ie en de winkel heeft een oppervlakte van 1000 vierkante meter. Bijzondere dingen die je er vindt zijn bijvoorbeeld een boom met lolly’s, een vliegtuig dat van snoepjes gemaakt is en een fontein waar frisdrank uitkomt. 

Wist je dat het kleinste snoepwinkeltje in Nederland in het Noord-Hollandse dorpje Graft staat? Het bestaat al sinds 1890 en er is vanaf de  opening nooit iets aan het winkeltje veranderd. Ze verkopen er natuurlijk ook allemaal echt Oudhollands snoepgoed.

Wist je dat volgens psychologen kauwgom kauwen goed is voor je geheugen en je concentratie. Het kauwen van kauwgom zou ook goed zijn voor je tanden en voor een gezond gewicht. Er worden allerlei onderzoeken gedaan en het is al bewezen dat kauwgomkauwers zich langer kunnen concentreren op taken waarbij ze dingen moeten onthouden.

Wist je dat in Seattle een beroemde kauwgummuur staat? In een steegje dat Post Alley heet werd in 20 jaar een 15 cm. dikke laag gekleurde kauwgum opgeplakt en in 2015 werd besloten dat de muur schoongemaakt moest worden. Maar de plek is zó bekend om z'n kleurige, kleverige muur dat het niet lang duurde voordat ie weer volgeplakt was.

Wist je dat er in verschillende plaatsen in Nederland ook ‘kauwgommuren’ zijn? Dordrecht heeft bijvoorbeeld een kauwgommuur, en Alkmaar en Apeldoorn. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...