vrijdag 20 december 2019

10 weetjes over zand

Wist je dat zand de meest geschikte ondergrond is om een gebouw op te zetten? Het zal niet verzakken omdat zand nauwelijks samendrukbaar is.

Wist je dat zandkorrels eigenlijk piepkleine stukjes steen zijn? Elke zandkorrel is onderdeel geweest van vast gesteente.

Wist je dat zand ook weer kan verstenen tot de zachte steensoort zandsteen

Wist je dat niet alle soorten zand geschikt zijn voor een kinderzandbak? Speelzand wordt extra gezuiverd en het moet ook genoeg binden om er bijvoorbeeld zandtaartjes of kastelen mee te kunnen maken.

Wist je dat er sinds 1991 een zandacademie bestaat? Een internationale groep kunstenaars die zandsculptuur-evenementen organiseert en workshops ontwikkelt over het maken van zandkunstwerken. Ze hebben een website: www.zandacademie.nl

Wist je dat de Sahara niet alleen maar een grote zandvlakte is, maar voornamelijk uit rotsen en stenen bestaat? Maar 20 procent van de Sahara bestaat uit zand.

Wist je dat Nederland 254 kilometer kust met zandduinen heeft? (De totale kustlengte van Nederland is 523 km.)

Wist je dat glas voor ongeveer 70% uit zand bestaat? Verder zit er kalk in en soda.

Wist je dat in Almere elk jaar het strandfestival Zand gehouden wordt? Het trekt ruim 25.000 bezoekers. Op zaterdag 20 augustus 2022 is de 15e editie van festival Zand

Wist je dat je in drijfzand niet kunt verdrinken? Je zult er niet verder dan tot je middel in wegzakken. Wel wordt het dan erg lastig om er weer uit te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...