dinsdag 14 januari 2020

11 weetjes over de zon

Wist je dat mensen zich gelukkiger voelen als de zon schijnt? Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd.

Wist je dat de zon een ster is? Een ster bestaat uit kokendheet gas en geeft energie af in de vorm van hitte en van licht

Wist je dat de zon ruim vier en een half miljard jaar oud is?


Wist je dat de zon ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde af staat? Dat is een afstand waar een vliegtuig 26 jaar over zou doen.  


Wist je dat de zon volgens berekeningen van de wetenschap elke miljard jaar zo’n tien procent warmer wordt.


Wist je dat de zon verreweg het grootste object is in ons zonnestelsel? De zon bevat 99,8 procent van de massa van ons hele zonnestelsel. Van die andere 0,2 procent wordt het grootste deel gevormd door Jupiter. De aarde is maar een pluisje vergeleken bij die twee.


Wist je dat ons lichaam onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt? Dit is goed voor de calciumopname uit je voeding en voor de opbouw van je botten en spieren.


Wist je dat bij een zonsverduistering de maan precies tussen de aarde en de zon in staat, waardoor de zon wordt afgedekt? 


Wist je dat Leonardo da Vinci al in de 16e eeuw een ontwerp maakte van een enorme spiegel waarmee je zonne-energie zou kunnen opwekken? Het ontwerp werd nooit uitgevoerd.


Wist je dat het grootste zonnepark van Nederland in de provincie Flevoland ligt bij het dorp Biddinghuizen? Het heet Dorhout Mees en levert sinds augustus 2022 stroom aan het net.


Wist je dat er sinds 2019 in Nederland een Landelijke Zonnekijkdag wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS)? Op die dag kun je door speciale telescopen veilig naar de zon kijken. In 2024 is de Zonnekijkdag op zondag 7 juli 
(www.zonnekijkdag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...