vrijdag 17 januari 2020

11 weetjes over luizen

Wist je dat de wetenschappelijke naam van de hoofdluis Pediculus humanus capitis is?

Wist je dat mensen al minstens duizend jaar last hebben van hoofdluis? In Groenland werden in duizend-jaar-oude nederzettingen van Vikingen luizenresten gevonden.

Wist je dat de jeuk die je van hoofdluizen krijgt, niet van hun kriebelpootjes komt? Als een luis in je hoofdhuid prikt om bloed te drinken, spuit ie wat stollingsremmend speeksel in het wondje zodat het niet te snel weer dichtgaat. Daar krijgen veel mensen jeuk van (maar niet iedereen)

Wist je dat luizen ongeveer een maand leven? Als ze volwassen zijn, leggen vrouwtjesluizen ca 16 dagen lang elke dag 4 tot 8 eitjes. In een luizenleven is dat dus gemiddeld rond de honderd eitjes.

Wist je dat de eitjes van hoofdluizen neten worden genoemd en de net uitgekomen jonge luizen nimfen?

Wist je dat luizen zich niet via voorwerpen verspreiden, maar alleen van haar naar haar overstappen? Op kleding vind je vrijwel nooit luizen, in haarborstels dan weer wel, omdat daar ook haren in zitten.

Wist je dat een luis zo’n vijf keer per dag bloed drinkt van zijn gasthoofd?

Wist je dat mensen met het Ekbom Syndroom altijd jeuk op hun hoofd voelen en zeker weten dat dat van luizen komt, terwijl dat niet zo is?

Wist je dat meisjes veel vaker hoofdluis hebben dan jongens? Dat komt niet omdat ze viezer zijn, maar omdat ze vaker lange haren hebben en vaker haarcontact (samen een selfie bijvoorbeeld)

Wist je dat het luizen niks uitmaakt of je je haar elke dag wast of een keer per maand? Ze voelen zich net zo thuis op een schoon hoofd als op ongewassen pieken.

Wist je dat een luis acht uur lang zonder lucht kan? Langdurig je hoofd onder water houden helpt dan ook niet tegen luizen.

Wist je dat in Nederland een jaarlijkse luizendag is uitgeroepen? Bedacht door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Het is de eerste woensdag na de voorjaarsvakantie. (In 2022 op 9 maart).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...