vrijdag 3 april 2020

14 Weetjes over bloemen

Wist je dat de meest gebruikte bloemen in parfum rozen, jasmijn en lelietjes van dalen zijn?

Wist je dat de bloemen voor parfum voor zonsopgang worden geplukt? Dan zijn ze op hun best. 

Wist je dat de roos, symbool van liefde en romantiek, tot dezelfde familie hoort als frambozen, aardbeien, peren en appels?

wist je dat bloemkool en broccoli eigenlijk bloemhoofden van de kool zijn

Wist je dat de grootste bloem ter wereld de Rafflesia Arnoldii is? De bloem kan een diameter bereiken van een meter en komt voor in de regenwouden in Maleisië en Indonesië en op de Filipijnen. De rode bloem met witte stippen stinkt naar rottend vlees.

Wist je dat onze oer-Hollandse tulpen oorspronkelijk uit Azië komen? Via Turkije kwamen de bollen in de 16e eeuw naar Nederland.

Wist je dat de prijzen voor tulpenbollen in de 17e eeuw de pan uit rezen? Tijdens de zogeheten tulpenmanie (1634-1637)  steeg de prijs van een enkele tulpenbol tot de waarde van een heel grachtenpand in Amsterdam.

Wist je dat Madame de Pompadour, maîtresse van Lodewijk de 15e, dol was op hyacinten? Zij zette de tuinen van Versailles vol Nederlandse hyacinten en zorgde voor een hype die deze bloem in (18e eeuws) Frankrijk zeer populair maakte.

Wist je dat zonnebloemen overdag hun nog dichte bloemknoppen steeds meedraaien met de zon? ’s Morgens zijn ze naar het Oosten gericht en ’s avonds naar het Westen. En ’s nachts draaien ze terug naar het Oosten. Dit verschijnsel heet heliotropisme.

Wist je dat het grootste bloemencorso ter wereld dat van het Nederlandse Zundert is? De Zundertse optocht van praalwagens, versierd met bloemen is in 2012 uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wist je dat bruidsboeketten al zo oud zijn als de weg naar Rome? In de Romeinse tijd bestond een bruidsboeket niet uit bloemen, maar uit kruiden. Het moest kwade geesten verjagen. Veel later veranderde de Britse koningin Victoria (1819-1901) het kruidenboeket in een bloemenboeket.

Wist je dat je bloemen per post kunt versturen? De speciale brievenbusboeketten zijn verpakt in een plat pakketje dat door de brievenbus past.

Wist je dat je met de gele bloemblaadjes van paardenbloemen een gelei kunt maken die een beetje honing-achtig smaakt? Paardenbloemengelei wordt dan ook armeluishoning genoemd.

Wist je dat er planten zijn waarvan de bloem zich pas ’s avonds opent? De gele teunisbloem (Oenothera biennis) kun je als de avond valt met zichtbare schokjes open zien gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...