donderdag 16 augustus 2018

12 weetjes over hamsters

Wist je dat hamsters wangzakken hebben waarin ze voedsel kunnen dragen om naar hun holletje te brengen? Als de wangzakken flink vol zitten, kan de kop van een hamster twee of zelfs drie keer zo dik worden als normaal. 

Wist je dat hamsters het symbool zijn van gierigheid, extreme zuinigheid en verzamelwoede? 

Wist je dat hamsters heel geschikt zijn als huisdier? Ze zijn makkelijk om voor te zorgen en wennen snel aan mensen. Ook krijgen ze makkelijk jongen in gevangenschap.

Wist je dat er vijf hamstersoorten zijn die als huisdier gehouden kunnen worden? De Russische dwerghamster, De Syrische Hamster (ook wel Goudhamster of Syrische goudhamster), de Campbelli dwerghamster, De Chinese dwerghamster en de Roborovski Dwerghamster.

Wist je dat hamsters geweldige gravers zijn? Als ze de kans krijgen, graven ze holen in de aarde van meer dan een halve meter diep en maken daar kamertjes voor verschillende doelen. 

Wist je dat hamsters veel gebruikt worden voor dierproeven? Omdat de wetenschappers de beestjes wel goed willen verzorgen, is er ook veel onderzoek gedaan naar het beste bodemmateriaal. Daaruit bleek dat bijvoorbeeld de houtsoort voor houtsnippers ze niet uitmaakt, maar dat hamsters wel blij worden van zachte papiersnippers (bv. Keukenpapier) om een nestje van te bouwen. 

Wist je dat hamsters meerdere nestjes per jaar kunnen krijgen? Het gemiddelde aantal jongen is ongeveer zeven, maar er zijn gevallen bekend van hamstermoeders die wel 24 jongen tegelijk kregen!

Wist je dat jonge hamstertjes hun ogen pas twee weken na de geboorte openen?

Wist je dat mensen wel eens per ongeluk hun hamster weggooien of begraven omdat ze denken dat het diertje dood is? Als het in z’n omgeving te koud wordt, kan de Syrische dwerghamster in winterslaap raken. Hartslag en ademhaling worden dan zeer langzaam en het beestje voelt koud aan en lijkt dood. Maar als je hem voorzichtig met wat nestmateriaal bedekt, kan het diertje na een paar uur weer vrolijk rondrennen. 

Wist je dat de Syrische - of Goudhamster heel populair is als huisdier? Hij staat bekend om z’n knuffelbaarheid.

Wist je dat er hamstershows of hamsterkeuringen bestaan? Een keurmeester vergelijkt de deelnemende hamsters met de standaardkenmerken van het ras, zoals de kleur, het gewicht en de bouw. Wie het meest lijkt op ‘de ideale hamster’ van zijn ras, krijgt de titel ‘Fraaiste dier van de show’

Wist je dat er in Canada (door Paul Sutherland) een televisieserie gemaakt is met een echte hamster in de hoofdrol? Behalve Hammie Hamster spelen Martha Muis en Karel Cavia belangrijke rollen. In de filmpjes zie je echte dieren, waarbij stemmetjes en een voice-over zijn ingesproken. Een Nederlandse vertaling van Hammie Hamster werd in 2002 door de VPRO uitgezonden.   https://www.youtube.com/watch?v=X8f4y51qC6M 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...