vrijdag 17 augustus 2018

10 weetjes over beren

Wist je dat de grootste berensoort de Kodiakbeer is? Het is een ondersoort van de bruine beer. De Kodiakmannetjes wegen rond de 400 kilo. De op één na grootste soort is de IJsbeer.

Wist je dat ijsberen onder hun witte vacht een zwarte huid hebben?

Wist je dat de Kodiakbeer wel 50 kilometer per uur kan rennen? En dat houdt hij dan behoorlijk lang vol.

Wist je dat op 12 april 2017 twee pandaberen uit China naar Nederland kwamen? Wu Wen en Xing Ya kwamen onder grote belangstelling van de pers aan op Schiphol en werden met een verhuiswagen naar Rhenen gebracht. Daar wonen ze nu in het dierenpark Ouwehands, elk in een eigen verblijf 

Wist je dat in Ouwehands Dierenpark in Rhenen een berenbos is? Er wonen in dat bos beren die mishandeld of misbruit zijn door mensen en hier opgevangen worden. In het berenbos van twee hectare groot kunnen ze nu een goed berenleven leiden.

Wist je dat de Engelse koning Henry III een dierentuin met gevaarlijke roofdieren had in de Tower of Londen? In 1246 kreeg hij van de Noorse koning Haakon IV een ijsbeer. De beer zat aaan een lange ketting vast en kon zwemmen in de Thames. 

Wist je dat beren niet echt een winterslaap houden? Ze slapen wel heel veel in de winter, maar hun lichaamstemperatuur daalt niet zoals bij een winterslaap. Beren worden ook af en toe wakker en komen dan even uit hun hol. Zo’n halve winterslaap wordt winterrust genoemd.

Wist je dat bruine beren sinds 1 juli 2017 officieel niet meer in Nederland als huisdier gehouden mogen worden.

Wist je dat Teddyberen hun naam te danken hebben aan de Amerikaanse president Theodore (Teddy) Roosevelt?  Hij weigerde tijdens een jachtpartij in 1902 een oude, verzwakte beer te doden die was vastgebonden aan een boom. De president vond het niet sportief om op een vastgebonden beer te schieten. In dezelfde tijd werden de eerste knuffelberen gemaakt, die toen (met toestemming van president Roosevelt) Teddy’s beer werden genoemd. In korte tijd werden de Teddyberen heel populair.

Wist je dat Timothy Treadwell dertien zomers lang tussen de grizzlyberen woonde in Alaska? Het ging heel lang goed, maar in 2003 is hij door een grizzlybeer gedood, net als zijn vriendin Amie Huguenard, die bij hem was. Hun ernstig  toegetakelde lichamen warden in oktober 2003 gevonden.  In de film Grizzly Man, die na zijn dood met zijn eigen opnamen gemaakt werd, zijn de berenavonturen van Treadwell te zien


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...