zaterdag 18 augustus 2018

12 weetjes over goudvissen

Wist je dat baby-goudvissen bij hun geboorte zwart zijn? Na 8 maanden tot een jaar zijn de meesten verkleurd naar het bekende goud-oranje.

Wist je dat een ronde vissenkom geen goede plek is om goudvissen te houden? In zo’n kom heeft de vis veel te weinig leefruimte; ook is naar verhouding het wateroppervlak te klein, waardoor er niet genoeg zuurstof in het water zit. 

Wist je dat de goudvissenkom in Duitsland verboden is? Wie goudvissen wil houden, moet dat doen in een aquarium waar minstens 200 liter water in gaat. 

Wist je dat de oudste goudvis ter wereld 43 jaar werd? De vis heette Tish, was 11,5 cm. lang en werd in 1956 op de kermis gewonnen door de 7-jarige Peter Hand. Tish staat officieel in het Guinness Book of Records vermeld als oudste goudvis. 

Wist je dat een goudvis geen maag heeft? 

Wist je dat goudvissen zich letterlijk dood kunnen eten? Ze blijven gewoon dooreten zolang er voer is. Geef ze daarom vooral niet te veel! 

Wist je dat in 2016 in een Veenendaalse gracht 80 goudvissen en 200 goudwindes werden uitgezet door Hans van Manen? Een jaar later kreeg hij een officiële brief van het Ministerie van Economische Zaken waarin hij opdracht krijgt de 80 goudvissen uit de gracht te halen. Ze zouden de natuur in Veenendaal verstoren. 

Wist je dat goudvissen die een tijd geen licht te zien krijgen, hun gouden kleur verliezen? Zodra er weer licht bij komt, zal de kleur weer terugkomen.

Wist je dat verschillende kunstenaars zich door goudvissen hebben laten inspireren? Zo is er een kleurrijk schilderij van Henri Matisse uit 1911 dat “Les poissons rouges” heet. Hierop zijn helder oranje goudvissen te zien in een vissenkom.

Wist je dat de wilde variant van de goudvis de grappige naam giebel heeft?

Wist je dat de grootste goudvis ter wereld 47,4 centimeter lang was en 1,8 kilo woog? De vis heet Bert en staat in het Guinness Book of Records als “Longest Goldfish”.

Wist je dat het gerucht dat goudvissen maar een paar seconden iets kunnen onthouden niet waar is? Goudvissen zijn slimmer dan de meeste mensen denken: je kunt ze heel goed kunstjes kunt leren.  In dit filmpje zie je daar voorbeelden van. 

1 opmerking:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...