zondag 19 augustus 2018

15 weetjes over de eenhoorn.

Wist je dat het Engelse woord voor eenhoorn, unicorn, regelrecht uit het Latijn komt? Uni betekent één en corn betekent hoorn.

Wist je dat de eerste afbeelding ooit van een eenhoorn gevonden werd in de grotten van Lascaux? Een afbeelding die ongeveer 15000 jaar geleden gemaakt moet zijn werd een tijd lang voor een eenhoorn gehouden. Tot ontdekt werd dat de zogenaamde Lascaux eenhoorn eigenlijk twee hoorns had, die heel dicht bij elkaar getekend waren.

Wist je dat een eenhoorn ontembaar is en alleen gevangen kan worden door een maagd?

Wist je dat de hoorn van de eenhoorn volgens de verhalen medicinale en magische eigenschappen heeft? Een grammetje gemalen eenhoornhoorn zou helpen als tegenWigif voor iemand die vergiftigd is. De hoorn zou ook helpen tegen lepra en tegen epilepsie. 

Wist je dat de hoorn van de eenhoorn in de zestiende eeuw letterlijk tien keer z’n gewicht in goud waard was? Duitse kooplieden verkochten een hoorn die van een eenhoorn zou zijn voor het astronomische bedrag van 90.000 scudi (toen ongeveer 18.000 Engelse ponden) aan de paus. Tot in de achttiende eeuw werd poeder van eenhoorn-hoorn verkocht door apotheken in Londen. 

Wist je dat de eenhoorn het nationale dier van Schotland is? In de veertiende eeuw werd algemeen geloofd dat eenhoorns werkelijk bestonden en waren ze een teken van heldhaftigheid. Koning Robert van Schotland besloot dat de eenhoorn het symbool van Schotland moest worden. 

Wist je dat de Griekse arts en historicus Ctesias in de vijfde eeuw voor Christus de eenhoorn beschreef? Hij had het niet gezien, maar reizigers uit Indië hadden hem over de eenhoorn verteld. Ctesias noteerde dat het dier een wit lichaam had, een paars hoofd, blauwe ogen en een hoorn die aan de basis wit was, in het midden zwart en aan de punt rood. . 

Wist je dat Marco Polo tijdens zijn reizen dacht dat hij eenhoorns was tegengekomen? Hij schreef: “Ze zijn erg lelijk om te zien. Ze zijn helemaal niet zoals ze beschreven worden.” Dat kwam omdat de dieren die hij gezien had in werkelijkheid neushoorns waren

Wist je dat Genghis Khan besloot om niet, zoals hij van plan was, India te veroveren omdat hij een eenhoorn ontmoet had? Het dier knielde voor hem neer en Genghis Khan zag dat als een teken van zijn overleden vader. Hij trok zijn leger terug.

Wist je dat er een sterrenbeeld in de buurt van Orion staat dat de eenhoorn heet?

Wist je dat een eenhoorn ook wel Espentijn genoemd wordt? 

Wist je dat zee-eenhoorns echt bestaan? Het is de bijnaam voor de narwal, een soort dolfijn die een grote hoorn op z’n kop heeft.

Wist je dat in de zeventiende eeuw de Duitse wetenschapper en uitvinder Otto von Guericke een nep-eenhoornskelet construeerde met botten die in een grot gevonden waren? Op basis van dit skelet werd een model geschetst dat later terechtkwam in een natuurhistorisch boek.

Wist je dat in de wijk Brooklyn (New York) in mei 2017 een pop-up store is geopend waar je (handgemaakte) eenhoorn hoorns kunt kopen als accessoire om bij je zelf, je kind of je huisdier met een hoofdband op je hoofd te bevestigen? 

Wist je dat in China een 96-jarige vrouw uit Zhanjiang op haar voorhoofd een aangroeisel heeft dat erg op een hoorn lijkt? Waarschijnlijk door een verstoorde hormoonhuishouding is een moedervlek heel hard gaan groeien zodat de vrouw een soort menselijke eenhoorn werd.

1 opmerking:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...