woensdag 15 augustus 2018

15 weetjes over dolfijnen


Wist je dat dolfijnen geen vissen zijn maar zoogdieren? Vissen leggen eitjes, maar jonge dolfijnen groeien in de buik van de moeder. Na de geboorte drinken ze melk bij de moeder. Dolfijnen hebben ook geen kieuwen zoals vissen. Ze moeten boven water komen om adem te halen.

Wist je dat bij een de geboorte van een babydolfijn de staart het eerst naar buiten komt en niet, zoals bij mensen, eerst het hoofd? Zodra het jong geboren is, duwt de moeder het met haar snuit naar boven om adem te halen.

Wist je dat een jonge dolfijn niet zelf kan zuigen? Hij legt z’n tong om de tepel van de moeder en die spuit de melk in zijn bek. Na ongeveer drie maanden leert het jonge dier om zelf vis te eten.

Wist je dat dolfijnen drie vinnen hebben? 1 rugvin en 2 borstvinnen, oftewel flippers.

Wist je dat een dolfijn heel veel tanden heeft, maar de vissen die hij eet toch heel doorslikt? De tanden gebruikt de dolfijn alleen om z’n gladde prooi stevig vast te grijpen.

Wist je dat dolfijnen sociale dieren zijn die in groepen leven? Zo’n groep kan soms wel uit 1000 of meer dieren bestaan.

Wist je dat er een televisieserie en een aantal films gemaakt zijn over de dolfijn Flipper? In 1960 verscheen de eerste film over Flipper en tussen 1964 en 1968 liep de populaire tv-serie. De rol van de dolfijn werd door zeven verschillende dieren gespeeld, waarvan de bekendste Suzy en Cathy waren.

Wist je dat de bekendste dolfijnensoort de tuimelaar is? Dit zijn de dolfijnen die het best getraind kunnen worden en die je dan ook kunsten ziet uitvoeren in het Dolfinarium. Ook de bekende dolfijn Flipper was een tuimelaar.

Wist je dat dolfijnen tot wel zes meter hoog uit het water kunnen springen?

Wist je dat een dolfijn ademhaalt door een blaasgat bovenop zijn hoofd? Als het dier onder water is, gaat er een soort klepje dicht dat het blaasgat afsluit. Tuimelaars kunnen wel een kwartier onder water blijven voordat ze weer adem moeten halen en sommige dolfijnensoorten kunnen zelfs een uur lang zonder lucht.

Wist je dat er veel dolfijnen sterven in de netten van vissers die eigenlijk op tonijn jagen? Voor de tonijnvangst worden grote, drijvende netten gebruikt. Een dolfijn die in zo’n net verstrikt raakt, kan niet meer naar boven om adem te halen en dan verdrinkt hij.

Wist je dat dolfijnen onder water gebruik maken van echolocatie? Dat is een sonarsysteem waarbij ze hoge piepgeluiden maken die worden weerkaatst door dingen en dieren onder water. Het weerkaatste geluid wordt via de onderkaak van de dolfijn weer opgevangen. Zo weet de dolfijn wat er om hem heen is.

Wist je dat een dolfijn nooit helemaal slaapt? Zijn twee hersenhelften slapen om de beurt. Eén oog blijft open en na een tijd het andere. Zo kan het dier niet vergeten om regelmatig boven water adem te komen halen en merkt het meteen als er gevaar is.

Wist je dat dolfijnen heel intelligent zijn? In 2005 ontdekten wetenschappers in Australië dat langbektuimelaars gereedschappen konden gebruikten en ook aan hun jongen leerden hoe dat moest.

Wist je dat dolfijnen zichzelf kunnen herkennen in de spiegel?

3 opmerkingen:

  1. Hoe noem je het geluid dat een dolfijn boven water maakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee. Zou het wel een naam hebben?

      Verwijderen
    2. het is net als onderwater echolocatie. door dat ze een klik geluid maken botst het ergens tegen aan bijvoorbeeld een rots, kaatst het geluid weer terug bij de dolfijn die het geluid weer opvang via de onderkaak en middenoor.

      Verwijderen

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...