woensdag 15 augustus 2018

13 weetjes over wormen

Wist je dat wormen heel goed zijn voor je tuin? Ze helpen bij het verwerken van dode bladeren en plantenresten tot humus. Doordat ze voortdurend gangen graven, maken ze de structuur van de grond luchtiger, waardoor die beter vocht vasthoudt en waardoor de plantenwortels makkelijker voedsel kunnen vinden. 

Wist je dat wormenpoep voor 70% uit humus bestaat?

Wist je dat regenwormen zo genoemd worden omdat ze vooral bij regenachtig weer boven de grond komen. 


Wist je dat er honderden verschillende soorten wormen bestaan. Alleen al in Nederland en België komen meer dan twintig soorten voor. De bekendste is de regenworm. De grootste wormensoorten kunnen meters lang worden, maar die leven niet in Europa. 

Wist je dat regenwormen hermafrodiet zijn? Dat betekent dat ze mannelijk en vrouwelijk tegelijk zijn. Toch kan zo’n worm niet in z’n eentje voor nageslacht zorgen, hij/zij moet zich door een andere worm laten bevruchten.

Wist je dat een regenworm geen ogen heeft.

Wist je dat regenwormen ademhalen door hun huid. Het bloedvatenstelsel van de worm is een stuk eenvoudiger dan dat van een mens. Er zijn eigenlijk maar twee bloedvaten, één aan de onderkant en één aan de bovenkant, en een stelsel van haarvaatjes.

Wist je dat een regenworm een zadel heeft? Dat is een dikker gedeelte van het lijf, dat ook wat lichter gekleurd is dan de rest. Aan de kant waar het zadel zit, vind je ook de kop van de worm.

Wist je dat een regenworm bestaat uit een heleboel ringen of segmenten. Op elk segment zitten heel kleine borsteltjes, die de worm helpen bij het voortbewegen door de grond. De regenworm kruipt door zijn spieren samen te trekken. Om de beurt worden segmenten lang en dun – en dan weer kort en dik. Door zich tegelijk met de borstels af te zetten, beweegt de worm zo naar voren.

Wist je dat regenwormen een belangrijk onderdeel zijn van het menu van heel veel andere dieren. Veel soorten vogels eten wormen, maar ook egels, dassen, mollen en muizen lusten ze graag. Ook zijn er insecten die regenwormen eten, zoals verschillende soorten kevers.

Wist je dat een worm niet doodgaat als er een stukje vanaf breekt? Van een doormidden gehakte regenworm kan alleen het voorstuk, waar de kop en het zadel zitten, doorleven. Wel kan de worm ertegen als er een stuk afbreekt. Van de voorkant kan hij maximaal vier ringen missen, maar van de achterkant kunnen er meer af zonder dat de worm sterft. 

Wist je dat een regenworm, net als een hagedis, een paar segmenten kan afstoten om te kunnen ontsnappen als hij bijvoorbeeld door een dier gepakt wordt. 

Wist je dat Darwin een wetenschappelijk boek schreef over regenwormen? Hij toonde in dit boek aan dat de beestjes heel belangrijk zijn voor de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem

2 opmerkingen:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...