vrijdag 19 oktober 2018

10 weetjes over het hart

Wist je dat het hart de belangrijkste spier van een mens is? 

Wist je dat een normale hartslag varieert van ongeveer 50 slagen per minuut (in rust) tot 180 slagen per minuut (tijdens zware inspanning)

Wist je dat je hart ongeveer zo groot is als je gebalde vuist?

Wist je dat (top)sporters die jaren intensief trainen een groter hart krijgen dat langzamer klopt? Net als andere spieren, groeit het hart van veel training. Met name de linkerhartkamer wordt wijder en de wand wordt dikker. Zo’n vergroot hart wordt een sporthart genoemd. Het is niet ongezond, maar als je van de ene op de andere dag stopt met sporten, kan dat problemen geven. Beter is het om langzaam af te bouwen.


Wist je dat een ‘gebroken hart’ echt bestaat? Cardioloog Ivo van der Bilt deed er onderzoek naar. Bij plotselinge, hevige emoties kan er een ontsteking aan het hart ontstaan, met dezelfde symptomen als bij een hartaanval. De onderzoeker vermoedt dat dit ‘gebroken hart-syndroom’ ontstaat door een overdosis adrenaline die vanuit de hersenen naar het hart gaat. Anders dan bij een hartaanval, geneest het ‘gebroken hart’ binnen twee weken zonder dat er medicijnen of een behandeling nodig zijn.

Wist je dat een AED (Automatische Externe Defibrillator) een apparaat is waarmee je iemand met een hartstilstand een elektrische schok kunt toedienen? Van zo’n schok kan het hart weer normaal gaan kloppen. Er bestaan verschillende apps waarop je kunt zien waar een AED in je buurt te vinden is.

Wist je dat een hartinfarct bij vrouwen andere klachten veroorzaakt dan bij mannen? Doordat de symptomen bij vrouwen moeilijker herkenbaar zijn, is de afloop bij hen vaker dodelijk, omdat niet direct de goede diagnose gesteld wordt. 

Wist je dat pure, donkere chocolade goed is voor je hart? Dit bleek uit een Duits wetenschappelijk onderzoek waaraan 20.000 proefpersonen deelnamen. De conclusie was dat een dagelijkse portie van 6 gram (!) pure chocolade kan helpen om hartaanvallen en beroerten te voorkomen. Dit is te danken aan de aanwezigheid van flavanolen, die de bloedvaten elastischer maken

Wist je dat de blauwe vinvis het dier is met het grootste hart? In 2015 werd in Canada het hart van een aangespoelde, dode vinvis geprepareerd door wetenschappers van het Royal Ontario Museum. Er waren vier wolwassen personen nodig om het enorme hart uit het karkas te halen. Het hart, dat in het museum bewaard wordt, is ongeveer 1 bij 1,5 meter groot en weegt zo’n 180 kilo. 

Wist je dat een octopus drie harten heeft? Twee van de drie pompen bloed naar de kieuwen, het derde pompt bloed door het lijf van de octopus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...