zaterdag 13 oktober 2018

11 weetjes over voeten


Wist je dat je voet even groot is als de binnenkant van je onderarm?

Wist je dat je opperhuid het dikst is onder je voetzolen (en op je handpalmen)? De (opper)huid is daar gemiddeld zo’n 1,5 mm. dik
.

Wist je dat mensen met diabetes een grotere kans hebben op voetproblemen? Bij iemand met diabetes is vaak de bloedtoevoer naar benen en voeten minder goed omdat door de ziekte bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigen. De patiënt heeft minder gevoel in de voeten en wondjes worden minder snel opgemerkt en kunnen gaan ontsteken. Ook kan door diabetes de voet vervormen, zodat problemen ontstaan bij het lopen.

Wist je dat in een voet 26 botjes zitten?

Wist je dat de voeten van meisjes eerder stoppen met groeien dan die van jongens? Meisjesvoeten zijn rond het twaalfde jaar klaar met groeien; bij jongens is dat een paar jaar later.

Wist je dat bij veel vrouwen na een zwangerschap (met name de éérste) de voeten wat groter zijn geworden?  In een Amerikaans onderzoek werden van 49 vrouwen tijdens en na de zwangerschap de voeten gemeten. Bij meer dan 60% van de vrouwen waren de voeten 0,2 tot 1 cm. gegroeid. 

Wist je dat de nagels van je tenen veel langzamer groeien dan die van je vingers. Ze zijn dan ook dubbel zo dik.

Wist je dat veel vrouwen na hun vijftigste last krijgen van hallux abducto valgus oftewel ‘scheefstand grote teen’? Hierbij gaat de grote teen naar binnen staan, waardoor aan de buitenkant een knobbel ontstaat. Een mogelijke oorzaak van hallux abducto valgus is het lopen op hoge hakken.

Wist je dat er in Nederland zeker 20 blotevoetenpaden zijn? Het zijn speciale wandelpaden die bedoeld zijn om op blote voeten over te wandelen. Je loopt over verschillende soorten ondergrond die steeds een ander gevoel geven: gras, zand, steen, houtsnippers etc. Sommige blotevoetenpaden hebben extra uitdagingen als klimparcoursen of modderplassen. 
  
Wist je dat in China bijzonder kleine voetjes lange tijd gezien werden als schoonheidsideaal voor vrouwen? Tot ongeveer 1900 werden van veel meisjes de voeten rond hun vijfde jaar ingebonden. De tenen werden gebroken en strak onder de voet gebonden zodat het voetje klein bleef en een puntige ‘lotusvorm’ kreeg. De ingebonden voeten werden lotusvoetjes genoemd. Het lopen erop was zeer pijnlijk en meisjes met lotusvoetjes waren voor het leven gehandicapt.


Wist je dat in 2003 de heer Teunis T. door de Hoge Raad veroordeeld werd voor lokaalvredebreuk vanwege zijn stinkende voeten? De Rotterdammer kreeg in 2001 een toegangsverbod tot een bibliotheek, waar hij andere bezoekers tot last was; hij trok steeds zijn schoenen uit en verspreidde een penetrante zweetgeur. T. vocht het verbod aan tot aan de Hoge Raad, maar kreeg ongelijk. Er werd hem een voorwaardelijke boete opgelegd van 250 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...