zondag 4 november 2018

10 weetjes over neuzen

Wist je dat volgens een Britse studie ziekenhuizen in Groot-Brittannië jaarlijks meer dan 3 miljoen euro kwijt zijn aan mensen bij wie in neus of oren een vreemd voorwerp vastzit? Vooral kinderen tot vijf jaar stoppen vaak uit nieuwsgierigheid dingen in hun neus. Tussen 2010 en 2018 moesten (in GB) jaarlijks gemiddeld 1218 dingen uit neuzen worden gehaald. 

Wist je dat iemand met rinotillexomanie het niet kan laten om voortdurend in z’n neus te peuteren?

Wist je dat de medische term voor een bloedneus ‘epistaxis’ is? Heb je een epistaxis, dan kun je het best eerst je neus snuiten en dan, rustig zittend, zo’n tien minuten lang je neus dichtknijpen – vlak onder je neusbeentje. Hou je hoofd iets voorover zodat er geen bloed in je keel loopt. Meestal is na die tien minuten de bloedneus over. 

Wist je dat in 1996 een boek verscheen met de titel: 'Haal meer uit uw neus – de kunst van het peuteren', geschreven door Roland Flicket. Hij wilde met dit boek meer aandacht en erkenning voor het neuspeuteren als ‘volwaardige vorm van persoonlijke recreatie’. 

Wist je dat de ‘Spiro-Nose’ een apparaat is waarmee in één minuut kan worden vastgesteld of iemand een longziekte heeft en welke ziekte dit is? Het apparaat, een soort elektronische neus, ‘ruikt’ aan de uitgeademde lucht van een patiënt wat er aan de hand is. Het wordt getest door wetenschappers van het AMC Amsterdam. Onderzoekster Rianne de Vries ontving in april 2018 de Longdagen Publieksprijs voor haar onderzoek naar de Spiro-Nose

Wist je dat reukverlies een belangrijke oorzaak is voor ondervoeding bij ouderen? Met de jaren wordt het reukvermogen minder en daarmee proeven mensen ook slechter. Mensen krijgen dan minder zin om te eten.  

Wist je dat bij een derde van alle Nederlanders in de neus de Staphylococcus aureusbacterie zit? De meeste mensen hebben geen last van de bacterie, maar bij mensen met een zwakke weerstand kan deze infecties veroorzaken.

Wist je dat cocaïne snuiven ontstekingen aan het neusslijmvlies kan veroorzaken? Door de coke vernauwen de bloedvaten zich en komt er te weinig bloed in het neusslijmvlies. Het gaat ontsteken en extra slijm aanmaken. Het gevolg is een loopneus die wel ‘Colombiaanse verkoudheid’ genoemd wordt. 

Wist je dat Gentse neuzen of Cuberdons zoete, kegelvormige snoepjes zijn die inderdaad een beetje op neuzen lijken. De traditionele Gentse neus smaakt naar frambozen en is hard van buiten en zacht vanbinnen. Omdat de snoepjes beperkt houdbaar zijn, kun je ze alleen in België kopen. 

Wist je dat in Venetië op het Campo dei Mori het standbeeld staat van Sior Antonio Rioba. Het stenen beeld verloor in de 19e eeuw z’n neus en er werd een nieuwe neus aangebracht van ijzer. Daarna ontstond de legende dat het geluk zou brengen om over de neus te wrijven.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...