vrijdag 9 november 2018

10 weetjes over snorren (en baarden)

Wist je dat in Antwerpen twee rivaliserende snorrenclubs zijn: de Snorrenclub Antwerpen en de Europese Snorrenclub Antwerpen. Beide clubs komen voort uit de Snorrenclub die in 1978 werd gesticht door Willy Dupon, kroegbaas van Café de Snor.

Wist je dat in mei 2019 de wereldkampioenschappen Snorren en Baarden gehouden werden in Antwerpen? In 2021 is het (tweejaarlijkse) kampioenschap in Nieuw Zeeland

Wist je dat de maand November in het teken staat van de snor? Movember, een combinatie van Moustache en November is een jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Mannen laten in die maand demonstratief hun snor staan.

Wist je dat het voor mannelijke medewerkers van Disneyland heel lang verboden was om een snor of een baard te hebben? Gezichtsbeharing zou mogelijk de kinderen bang maken. Vanaf Maart 2000 veranderden de bedrijfsregels en mocht het personeel een snor dragen. Saillant detail: Walt Disney droeg zelf al die tijd een snor.

Wist je dat volgens onderzoek in Engeland jaarlijks ruimt 90.000 liter bier blijft hangen in Britse snorren en baarden? Bij testen werd geconstateerd dat de snorren en baarden wel 20% van hun eigen gewicht aan bier kunnen opnemen.

Wist je dat de beroemde snor van Groucho Marx helemaal geen echte snor is, zelfs geen ‘echte’ nepsnor. Het is gewoon een dikke, zwarte veeg schmink.

Wist je dat het voor soldaten in het Britse leger tot oktober 1916 verplicht was om een snort te dragen?

Wist je dat de langste snor ter wereld gedragen wordt door Ram Singh Chauhan uit India? Volgens de boeken zou de snor meer dan vier meter lang zijn. Het kost hem elke dag een uur om de snor (met hulp van zijn vrouw) te wassen en te kammen.

Wist je dat het een fabeltje is dat van scheren haren dikker (en donkerder) worden? Omdat een van een afgeschoren haar het dunne uiteinde is afgesneden, lijkt de stoppel die daarna weer terug groeit alleen dikker.

Wist je dat de snor van een kat supergevoelig is? De snorharen kunnen zelfs een licht briesje of een ragfijn spinnenwebdraadje waarnemen. Zo kan een kat zich in het pikkedonker oriënteren. 


1 opmerking:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...