zaterdag 17 november 2018

10 weetjes over noten

Wist je dat sinds 2016 in de schijf van vijf de aanbeveling is opgenomen om elke dag een handje (ongezouten) noten te eten? Het zou bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.

Wist je dat pinda’s eigenlijk geen noten zijn maar peulvruchten?

Wist je dat een Spaans onderzoek in juli 2018 uitwees dat van mannen die twee handjes noten per dag eten, het sperma een betere kwaliteit krijgt? In een experiment van 14 weken aten 60 mannen wél en 60 mannen níet dagelijks (aanvullend) noten. Bij de noten-eters werd na die 14 weken een toename in beweeglijkheid en snelheid van de zaadcellen vastgesteld.

Wist je dat noten goede vleesvervangers zijn? Ze bevatten onverzadigde vetten, vezels en eiwitten.

Wist je dat voor mensen met een notenallergie een heel klein kruimeltje noot al serieuze klachten kan geven? Het afweersysteem van iemand met een notenallergie reageert op het eiwit dat in één of (meestal) meer soorten noten zit. Dit kan een levensbedreigende situatie opleveren als iemand een anafylactische shock krijgt.

Wist je dat in de Romeinse tijd kinderen vaak spelletjes deden met noten? Het waren een soort knikkerspelletjes. Het spelen met noten werd zo algemeen gedaan dat noten geassocieerd werden met de kindertijd. Het gezegde ‘relinquere nuces’ oftewel ‘de noten achter zich laten’ betekent dan ook dat iemand geen kind meer is. 

Wist je dat een ouderwetse methode om houten meubels te laten glanzen, het opwrijven met walnoten is? De noten bevatten olie, die ervoor zorgt dat het hout gaat glanzen. Door te wrijven met een (gekraakte) walnoot kun je ook vochtringen op een houten tafel verwijderen of in elk geval minder zichtbaar maken.

Wist je dat er in hazelnoten soms een klein gaatje zit? In dat geval kun je de zo’n nootje weggooien, want het gaatje verraadt dat er een hazelnootboorder aan het werk is geweest. Deze kever legt binnenin de noot haar eitjes, zodat de larven van de onrijpe noot kunnen eten. Door dat kleine gaatje kruipen ze naar buiten en laten een lege noot achter.

Wist je dat ‘spijs’ in banketstaven, gevuld speculaas, kerststollen enz. vaak helemaal niet van amandelen gemaakt wordt? Alleen als het woord ‘amandel’ in de naam voorkomt, (bijvoorbeeld in amandelstaaf) weet je zeker dat de zoetigheid vanbinnen gemaakt is van amandelen (met suiker). Heet een artikel anders, bijvoorbeeld ‘banketstaaf’ of gewoon ‘kerstbrood met spijs’, dan kun je er vrij zeker van zijn dat de vulling gemaakt is met bonen en abrikozenpitten. 

Wist je dat de grootste noten ter wereld alleen groeien op de Seychellen? Aan de tropische boom Lodoicea Maldivica groeit de noot die Coco-de Mer wordt genoemd. Deze noten zijn niet alleen bijzonder omdat ze zo groot zijn, maar ook omdat ze (vaak) de vorm hebben van een volle vrouwenkont. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...