zondag 25 november 2018

10 weetjes over tomaten

Wist je dat er duizenden verschillende soorten tomaten bestaan?

Wist je dat de wetenschappelijke naam van de gewone tomatenplant Solanum lycopersicum is? Hierin is het woord lycopeen te herkennen, het natuurlijke pigment, dat een tomaat rood maakt en dat een krachtig antioxidant is. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen.

Wist je dat tomaten die verwerkt zijn tot bijvoorbeeld tomatensaus of -soep gezonder zijn dan wanneer je ze gewoon rauw eet? Je lichaam kan namelijk beter lycopeen opnemen als dat verhit is.  (Alleen gaan andere stoffen, zoals vitamine C, door het koken dan weer deels verloren.)

Wist je dat tomaten niet altijd rood zijn? Er bestaan ook oranje of gele tomaten, en zelfs witte en donkerpaarse. Dit zijn gekweekte varianten, met elk hun eigen smaak en eigenschappen. 

Wist je dat de tomatenplant oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt? Toen de planten in de 16e eeuw voor het eerst door ontdekkingsreizigers in Europa werden gebracht, werden ze als sierplanten gebruikt. Omdat de plant familie is van de giftige nachtschade, dacht men dat de vruchten giftig zouden zijn. 

Wist je dat je onrijpe, groene tomaten beter niet kunt eten? Die bevatten namelijk wat van de giftige stof solanine. Bij het rijp worden, verdwijnt de solanine. (Van een enkele groene tomaat ga je trouwens niet dood, de hoeveelheid van het gif is erg klein)

Wist je dat tomaten in 1893 door het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten officieel als groente zijn geclassificeerd? Er was discussie over of de tomaat nu groente of fruit was. Omdat er verschillende belastingtarieven voor die twee zaken golden, waren de belangen groot genoeg om het vraagstuk aan de rechter voor te leggen. 

Wist je dat je tomaten beter niet in de koelkast kunt bewaren? Bij een temperatuur die lager ligt dan 12 graden Celsius, wordt de kwaliteit minder. Beter is het om ze op kamertemperatuur te bewaren of bijvoorbeeld in een - iets koelere - schuur of berging. 

Wist je dat in Groot-Brittannië de grootste tomaat ter wereld werd ontwikkeld: de Gigantoma. Eén tomaat van deze soort kan een doorsnede van zo’n 25 centimeter krijgen. Het ras werd na 20 jaar research geïntroduceerd in 2014.

Wist je dat in de Spaanse plaats Buñol (ca. 40 km. van Valencia) ieder jaar op de laatste woensdag van augustus het tomatenfestival ‘La Tomatine’ wordt gehouden? Tienduizenden mensen gooien op die dag enthousiast met tomaten naar elkaar. 

Wist je dat de SP (Socialistische Partij) een tomaat als symbool heeft? In 1993 besloot de partijleiding om vooral een tegenstem te willen laten horen tegen de heersende politiek. Met de slagzin ‘stem tegen, stem SP’. Ze kozen de tomaat als symbool om dat deze zowel voor gezondheid staat als voor protest tegen een slecht toneelstuk (de politiek). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over spechten

Wist je dat er in Nederland zes soorten spechten leven? De grote, de middelste en de kleine bonte specht, de zwarte specht, de groene specht...