zaterdag 8 december 2018

12 weetjes over brood

Wist je dat Nederlanders gemiddeld ruim 50 kilo brood per jaar eten? Dat is omgerekend per dag ongeveer 140 gram, oftewel vier sneetjes. 

Wist je dat er in Nederland heel veel brood wordt weggegooid? Het staat in de top tien van meest verspilde producten. 


Wist je dat in verschillende plaatsen in Nederland (o.a. Utrecht, Amsterdam en Rotterdam) broodkliko’s neergezet zijn om te voorkomen dat mensen oud brood op straat of in parken weggooien. Dat veroorzaakt namelijk veel overlast van ratten. Het brood wordt verwerkt tot compost


Wist je dat in 1968 bakkers verplicht werden om broodzout met jodium te gebruiken? Er was geconstateerd dat de bevolking te weinig jodium binnenkreeg, waardoor veel mensen krop oftewel struma kregen. Nu is het niet meer verplicht, maar wel aangeraden door de overheid.


Wist je dat een bakhuis een apart gebouwtje is bij een boerderij, waar brood gebakken werd? Zo’n bakhuisje lag een stukje van de eigenlijke boerderij af in verband met het brandgevaar. 


Wist je dat de eerste broodfabriek van Nederland in 1856 in Amsterdam aan de Vijzelgracht werd gebouwd? Het was een initiatief van de arts Samuel Sarphati en het idee erachter was om de armoede te bestrijden door goed, betaalbaar brood te fabriceren. 


Wist je dat donker brood niet altijd volkorenbrood is? De donkere kleur kan ook afkomstig zijn van toegevoegd moutextract of gekaramelliseerde suiker. Het brood smaakt dan anders, maar heeft niet meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood.


Wist je dat Louis Pasteur in de 19e eeuw ontdekte dat gisting veroorzaakt werd door levende micro-organismen? Voor die tijd gebruikte men wel zuurdesem om brood te laten rijzen, maar Pasteur bracht aan het licht hoe dat proces eigenlijk werkte. Door zijn ontdekking kreeg men het gistingsproces meer onder controle. 


Wist je dat een ‘broodje aap’ verhaal een verzonnen verhaal is dat mensen aan elkaar doorvertellen alsof het een ware gebeurtenis is? 


Wist je dat de sandwich genoemd is naar John Montagu, 4e graaf van Sandwich. De Engelse graaf leefde in de 18e eeuw en was volgens de verhalen een fervent kaartspeler. Daarbij nam hij nauwelijks de tijd om te eten. Wel liet hij dan dunne boterhammen met veel beleg ertussen brengen. Deze diagonaal doorgesneden dubbele boterhammen met kaas of vlees en sla werden sandwich genoemd, naar de etende graaf.


Wist je dat het langste stokbrood ooit gebakken werd in Erpe-Mere in juli 2016? Het brood was 133,352 meter lang en werd gebakken door zestig bakkers. Omdat het in z’n geheel gebakken moest worden, gebeurde dit met een rijdende oven die langzaam over het brood ging. 


Wist je dat geroosterd brood een andere smaak krijgt doordat de suikers en eiwitten in het brood door de hitte aan de buitenkant karamelliseren? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

15 weetjes over bijen

Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten bekend zijn? Wist je dat alle bijen vegetariërs zijn? Zie je een insect met een prooi dan is d...