zondag 16 december 2018

8 weetjes over NIETS

Wist je dat 16 januari in Amerika de “National Nothing Day” is? De dag is in 1973 ingesteld door columnist Harold Pullman Coffin. Hij wilde voor alle Amerikanen een dag waarop niets gevierd, geëerd, herinnerd of in acht genomen hoeft te worden

Wist je dat het woord ‘nul’ komt van het Latijnse ‘nullus’. De betekenis van nullus is ‘geen’, ‘niet bestaand’

Wist je dat de nul pas in de dertiende eeuw in Europa werd geïntroduceerd? In Europa rekende men met Romeinse cijfers, maar de Italiaanse wiskundige Fibonacci liet in het boek Liber Abaci zien dat rekenen met negen cijfers en de nul veel handiger was. De nul is niets, het is een fictief getal, dat puur gebruikt wordt om het rekenen eenvoudiger te maken.

Wist je dat de nul als ‘leeg getal’ lange tijd als bedreigend gezien werd voor het christelijke wereldbeeld? Alles wat je vermenigvuldigt met nul, wordt nul en delen door nul is eigenlijk onmogelijk. Dit was voor de middeleeuwse christelijke kerk beangstigend; Omdat het grenst aan oneindigheid, onttrekt het zich aan de macht van God.

Wist je dat er hele boeken zijn geschreven over het ‘niets’. De quantum-mechanica legt uit dat de lege ruimte gevuld is met virtuele deeltjes, die elkaar constant vernietigen. Oftewel: het niets is helemaal niet leeg.

Wist je dat er een recept bestaat voor een Taart van Niets? Het staat in het Taartenboek, door Toon Tellegen. De ingrediënten zijn:
0 gram boter
0 gram bloem
0 gram suiker
0 gram van niets
0 eetlepels honing
0 deciliter room
En een mooie taartschaal.

Wist je dat in 2013 de film “In het niets” van regisseur Daniel Lawrence Bruce uitkwam? De film ‘geeft een gezicht aan de onbekende slachtoffers van de Bijlmerramp in oktober 1992”

Wist je dat de Griekse filosoof Socrates maar één ding zeker wist… hij deed deze uitspraak: “Ik weet slechts één ding: dat ik niets weet.” 

4 opmerkingen:

  1. En weet jij dat er een compositie van 'niets' bestaat? Het is een stuk voor piano van John Cage. Het heet 4'33''( vier minuten drieëndertige seconden), heeft drie delen, waarboven 'tacet'(stilte (zwijgen)) staat. De pianist komt op, neemt plaats achter het klavier, gebruikt een stopwatch, maar raakt geen toets aan ... Na 4'33'' is het stuk uit en staat hij op. Het wordt ook door orkest of koor uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. JA, dat weet ik!! Maar ik had er niet aan gedacht in dit verband.

      Verwijderen
  2. Sinds mijn kindertijd is mij bijgebleven: Een definitie van Niets is een bolhoed zonder rand waarvan de bol zoek is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. niets plus niets is hetzelfde want als je niets hebt en je doet er niets bij dan krijg hetzelfde aspect

    BeantwoordenVerwijderen

15 weetjes over bijen

Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten bekend zijn? Wist je dat alle bijen vegetariërs zijn? Zie je een insect met een prooi dan is d...