zondag 24 februari 2019

11 weetjes over kaas

Wist je dat voor een kilo kaas zo’n 10 liter koeienmelk nodig is? Voor zachte, jonge kaas is wat minder melk nodig dan voor harde, oude kaas. Oude kaas rijpt langer, waardoor er meer vocht verdampt en minder gewicht overblijft.

Wist je dat er van schapenmelk minder nodig is om een kaas te maken dan van koeienmelk?

Wist je dat mensen al minstens zevenduizend jaar geleden kaas maakten. In Polen werden in 2012 potten gevonden met resten van kaas. Mogelijk is de kunst van het kaasmaken nóg ouder, maar daar zijn geen onomstreden bewijzen van.

Wist je dat Nederlanders gemiddeld ongeveer 20 kilo kaas per persoon per jaar eten?

Wist je dat Nederland een van de grootste kaasproducenten ter wereld is?

Wist je dat de populairste kaassoort in Nederland Goudse kaas is? Meer dan de helft van de kaas die voor huishoudelijk gebruik gekocht wordt, is Goudse kaas.

Wist je dat graskaas gemaakt wordt van melk die koeien geven als ze na de winter weer buiten gras hebben gegeten? Het zou de kaas een milde, romige smaak geven. Graskaas moet minstens 4 weken gerijpt zijn. Rond april gaan koeien voor het eerst naar buiten, dus kun je vanaf mei de eerste graskaas kopen.

Wist je dat het +getal op een kaas aangeeft hoeveel procent vet de droge stof bevat? Van elke 100 gram kaas is 40 gram water en 60 gram droge stof. Een romige 50+ kaas bestaat dus niet voor de helft uit vet, maar voor 30%. Namelijk de helft van de 60% droge stof. 

Wist je dat er ook vegetarische kaas bestaat? Normaal gesproken wordt een stukje lebmaag van een kalf gebruikt als stremsel (dit zorgt voor het samenklonteren van de melk tot kaas). Voor vegetarische kaas wordt stremsel gebruikt dat níet van een dier afkomstig is: vegetarisch of microbieel stremsel.

Wist je dat in 2006 in de Noord-Hollandse plaats Winkel de grootste kaas ter wereld werd gemaakt? De kaas woog 600 kilo, had een doorsnede van 1.60 meter en om de kaas te keren was een speciale heftruck nodig.

Wist je dat de aanduidingen “jong”, “belegen”, “oude brokkel” en alles wat daartussen zit, allemaal hun eigen periode van rijping hebben?
Die zijn als volgt:
Jong – 4 weken.
Jong Belegen – 8-10 weken.
Belegen – 4-5 maanden.
Extra Belegen – 6-7 maanden.
Oud Belegen – 8-9 maanden.
Oud Snijdbaar – 1 jaar.
Snijdbaar overjarig – 1,5 jaar.
Oude Brokkel – minimaal 3 jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...