maandag 11 maart 2019

10 weetjes over water

Wist je dat de oppervlakte van de aarde voor ongeveer 70 procent bedekt is met water? 

Wist je dat mensen voor meer dan de helft uit water bestaan? Namelijk tussen de 55 en 60%; bij mannen ligt het percentage iets hoger dan bij vrouwen. 


Wist je dat we in Nederland dan wel (meer dan) genoeg water hebben, maar dat wereldwijd een schaarste aan water dreigt. De voorspellingen van de VN zijn dat er – als er niets verandert – over twintig jaar een watertekort zal zijn van 40 procent.        

              
Wist je dat het op 22 maart Wereldwaterdag is? Het is een initiatief van de Verenigde Naties met de bedoeling op die dag aandacht te besteden aan de wereldwijde waterproblematiek. Sinds 1993 worden ieder jaar op 22 maart evenementen georganiseerd. Ook wordt er informatie verspreid over water, hoeveel we ervan gebruiken en hoe we dat verbruik zouden kunnen inperken. 


Wist je dat sinds 2009 op Wereldwaterdag een rivier wordt schoongemaakt? Elk jaar doen er honderden vrijwilligers aan mee om in een dag afval te verwijderen uit vele kilometers rivier. In 2019 worden delen van de Nieuwe Rijn, de Vliet, de Schie, de Maas en de Rotte aangepakt.


Wist je dat Nederlanders gemiddeld ongeveer 120 liter water per persoon per dag gebruiken? En dat is dan alleen nog maar het directe waterverbruik, voor douchen, het toilet, wassen, koken enz. 


Wist je dat je, behalve het water uit de kraan, nog veel meer water verbruikt door wat je eet en door de kleding die je draagt? Het gemiddelde waterverbruik voor voedsel is in Nederland (volgens het voedingscentrum) 3450 liter per dag. Wie alleen vegetarisch eet, kan dat tot ongeveer de helft verlagen.


Wist je dat een mens enkele weken zonder voedsel kan, maar hoogstens een week zonder water? Experts schatten in dat het menselijk lichaam ongeveer drie dagen zonder drinken kan. Is het erg warm, dan is dat korter. Raakt een mens uitgedroogd, dan daalt de bloeddruk tot een fataal niveau en zal hij/zij sterven.


Wist je dat een schipbreukeling midden op zee kan doodgaan van de dorst? Zeewater is te zout om te drinken; door het zout onttrekt het vocht uit het lichaam, waardoor je er juist meer dorst van krijgt.


Wist je dat van al het water op aarde 97.5% zout is en maar 2.5% zoet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...