Wist je dat de slak het enige weekdier is dat ook op land leeft? De meeste soorten slakken leven in de zee en sommige soorten in zoet water.
Wist je dat slakken voor het grootste deel uit water bestaan?
Wist je dat (tuin)slakken zich voortbewegen met één grote spier, de voetzool. Door die samen te trekken en dan weer te strekken, komt de slak vooruit.
Wist je dat een slak ‘ogen op steeltjes’ heeft? Van de vier tentakels op de kop zijn er twee lichtgevoelig. De andere twee zijn voelsprieten, waarmee de slak ook kan ruiken. Bij gevaar trekt ie alle sprieten gauw in.
Wist je dat slakken heel goed kunnen ruiken?
Wist je dat een slak eet met de radula, een rasptong, met heel veel kleine tandjes. Daarmee schraapt het dier z’n voedsel: bladeren, vruchten of bijvoorbeeld zeewier, af. Zo ontstaan de gaten die je vaak in plantenbladeren ziet na slakkenbezoek.
Wist je dat slakken tijdens het voortbewegen met een klier bij hun mond slijm aanmaken zodat ze makkelijker over ruwe oppervlakten kunnen glijden? Ze laten dan ook een zilverig slijmspoor achter.
Wist je dat wetenschappers al heel lang onderzoek doen naar mogelijke medische toepassingen van naaktslakkenslijm? Sterke lijm, gebaseerd op dit plakkerige slijm, zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om wonden te plakken, maar ook bij bijvoorbeeld operaties.
Wist je dat het huisje van een huisjesslak niet alleen een bescherming is voor vijanden, maar ook een bescherming tegen uitdroging? De schelp groeit mee met de slak. Als het (een beetje) beschadigd is, kan de slak het zelf repareren.
Wist je dat de meeste slakken zowel mannelijk als vrouwelijk zijn? Tweeslachtig wordt dit genoemd, of hermafrodiet. Bij de paring bevruchten twee slakken elkaar en leggen enkele weken later allebei eitjes in een kuiltje in de grond.
Wist je dat de meeste slakkenhuizen rechtsom draaien? Soms komt het voor dat een slak door een mutatie een links draaiend huisje heeft. Dan liggen ook alle organen, inclusief het voortplantingsorgaan, andersom, wat het voor de slak onmogelijk maakt om te paren en nakomelingen te krijgen.
Wist je dat je slakken kunt eten? De meest gekweekte slakkensoort in Noord-Europa is de Helix Aspersa Maxima, oftewel de Gros Gris. Een andere bekende eetbare soort is de Wijngaardslak. Die was zo populair dat de soort dreigde uit te sterven. De wijngaardslak is nu een beschermde diersoort.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten