zondag 19 mei 2019

10 weetjes over glas

Wist je de grondstof van glas voornamelijk zand is? Het wordt gemengd met kalk en soda en verhit tot zo’n 1500 graden. Dan smelt het en kan bijvoorbeeld uitgegoten worden tot glasplaten.

Wist je dat glas in de natuur gevonden wordt in de lava van vulkaanuitbarstingen? Het is zwart en heet obsidiaan.

Wist je dat in de eerste eeuw voor Christus het glasblazen werd uitgevonden? Waarschijnlijk waren de eerste glasblazers Syriërs.

Wist je dat er op de maan ook glas aanwezig is? In de maanstenen die meegenomen zijn door astronauten zijn kleine, glazen kraaltjes te vinden. Het zijn stukjes gesmolten stof en steen, ontstaan bij meteoriet-inslagen.

Wist je dat kristal glas is waar een kleine hoeveelheid lood in zit

Wist je dat in mei 1978 in Den Bosch de allereerste glasbak werd geplaatst?

Wist je dat in Nederland ongeveer 80% van het verpakkingsglas in de glasbak wordt gegooid zodat er nieuw glas van gemaakt kan worden?

Wist je dat in Leerdam in1765 een flessenblazerij neergezet werd? Later werd die overgenomen door de Verenigde Glasfabriek. Tegenwoordig staat de fabriek bekend onder de naam Royal Leerdam Crystal. Vlakbij de fabriek is het Leerdamse glasmuseum.

Wist je dat op het Venetiaanse eiland Murano het wereldberoemde muranoglas wordt gemaakt? In Venetië wordt al vanaf de Romeinse tijd glas geproduceerd. In 1982 werd er officieel het duizendjarige bestaan van de glaskunst van Venetië gevierd.

Wist je dat er een wettelijke norm bestaat over hoeveel daglicht er in een (nieuwe) woning binnen moet komen? De norm heet NEN 2057 en bepaalt hoe berekend moet worden hoeveel ramen er moeten komen en hoe groot die moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...