zaterdag 27 april 2019

10 weetjes over Moederdag

Wist je dat in 1925 voor het eerst in Nederland Moederdag werd gevierd?

Wist je dat Moederdag zoals we dat tegenwoordig kennen, werd bedacht door de Amerikaanse Anne Jarvis? Haar eigen moeder zette zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in voor andere moeders. Toen ze in 1905 overleed, wilde Anna Jarvis van haar sterfdag een speciale dag maken om alle moeders te eren. Ze promootte deze dag met succes: in 1914 riep president Woodrow Wilson de tweede zondag in mei uit tot nationale feestdag: Mothers Day.

Wist je dat in veel katholieke landen op 15 augustus Maria Tenhemelopneming wordt gevierd? In en om Antwerpen is deze dag ook Moederdag. Niet onlogisch, omdat Maria gezien wordt als de moeder der moeders.

Wist je dat in Amerika sinds 2002 ook Schoonmoederdag gevierd wordt? Dat gebeurt op de vierde zondag van oktober.

Wist je dat de Romeinen ook al een speciale dag hadden om moeders te eren? De eerste dag van maart was gewijd aan de godin Juno, echtgenote van Jupiter, de oppergod.

Wist je dat Moederdag in Nederland kort na de invoering enorm gepromoot werd door bloemkwekers? In 1927 werden er dertigduizend tulpen aan Rotterdamse schoolkinderen uitgedeeld om aan hun moeder cadeau te geven. Zo hielp de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Landbouw om Moederdag op de kaart te zetten.

Wist je dat in de jaren zeventig de feministen (Dolle mina’s) erg tegen Moederdag waren? In mei 1974 riepen ze Moederdag uit tot de dag van de achtarmige automaat. Een zoethoudertje voor de vrouwen die thuis alles moesten doen en van de overheid weinig steun kregen om te emanciperen.

Wist je dat Nederlandse vrouwen steeds ouder moeder worden? De gemiddelde leeftijd dat een vrouw haar eerste kind krijgt, was in 2018 bijna dertig jaar (29,9). In het jaar 2000 was het 29,1 en in 1980 werden vrouwen gemiddeld met 25,6 jaar voor het eerst moeder. (cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek)

Wist je dat in de 18e eeuw de Russische mevrouw Vassilyev 69 kinderen baarde? Allemaal tweelingen, drielingen of vierlingen.

Wist je dat de jongste moeder ooit het Peruaanse meisje Lina Medina was? Zij was vijf jaar, zeven maanden en 21 dagen oud toen ze (met een keizersnede) van een kind beviel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...