woensdag 5 juni 2019

13 weetjes over geld

Wist je dat sinds 2011 ieder jaar in maart de Nationale Week van het Geld gehouden wordt? De week is bedoeld om leerlingen van de  basisschool te leren hoe ze goed met geld om moeten gaan.

Wist je dat er vóórdat er munten en papiergeld bestonden, allerlei voorwerpen als betaalmiddel gebruikt werden? Al meer dan drieduizend jaar geleden werden in China bijvoorbeeld kaurischelpen gebruikt als geld.

Wist je dat Romeinse soldaten in de tijd van Julius Caesar werden uitbetaald in zout? Dat was in die tijd erg kostbaar. Het Latijnse woord voor zout is ‘sal’ en dit vind je terug in het woord salaris.

Wist je dat elk bankbiljet vier echtheidskenmerken heeft, waaraan je kunt zien of het geen vals biljet is? Ieder echt biljet moet een watermerk hebben, er moet een hologram in verwerkt zijn, de inkt moet voelbaar zijn en het cijfer moet van kleur veranderen als je het biljet kantelt.

Wist je dat papiergeld helemaal niet van papier gemaakt is? Bankbiljetten zijn gemaakt van een mix van katoen en linnen. Zo is het steviger (het kan een wasbeurt in een broekzak overleven) en moeilijker na te maken.

Wist je dat alle Nederlandse bankbiljetten al sinds 1814 gemaakt worden bij drukkerij ‘Koninklijke Joh. Enschedé’ in Haarlem?

Wist je dat de randen van ons muntgeld allemaal verschillend zijn? Een dubbeltje heeft een ribbelpatroon in de rand, een munt van 20 cent 7 streepjes, een euro een onderbroken ribbelpatroon enz. Tegenwoordig een handig hulpmiddel voor blinden. Oorspronkelijk werden ribbels of inscripties aangebracht om te voorkomen dat er stiekem stukjes van de munten werden afgeslepen. Die waren namelijk toen nog van kostbare materialen als goud of zilver.

Wist je dat Nederlandse munten van verschillende soorten metaal worden gemaakt? De muntjes van 1, 2 en 5 eurocent zijn van verkoperd staal, 10, 20 en 50 eurocent-munten zijn van een mengsel van koper, aluminium, zink en tin. De 1 en 2 euro-munten zijn van nikkel, koper en messing. Ze hebben allebei 2 kleuren.

Wist je dat de euro in Nederland werd ingevoerd als wettig betaalmiddel op 1 januari 2002? Toch bestaan er euromunten met de jaartallen 1999, 2000 en 2001. Omdat er zoveel euromunten nodig waren, werd al ruim voor de datum van invoering begonnen met het slaan van de munten.

Wist je dat het verzamelen van munten (en kennis daarover) ‘numismatiek’ heet? Ook wel munt- en penningkunde.

Wist je dat al het Nederlandse muntgeld geslagen wordt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht? Dat gebeurt al sinds 1567.

Wist je dat er een hardnekkig fabel de ronde doet over wat je moet doen als iemand je dwingt geld op te nemen uit een automaat? Het verhaal is dat je dan je pincode achterstevoren moet ingeven, waarna de politie automatisch gewaarschuwd zou worden en te hulp zou komen. Banken en politie waarschuwen regelmatig dat je dit verhaal niet moet geloven.

Wist je dat een geldautomaat, als je pint en daarna vergeet om je geld mee te nemen, na ongeveer 30 seconden het geld weer inslikt? Je moet het daarna wel bij je bank melden om het geld terug te krijgen. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...