maandag 24 juni 2019

9 weetjes over geleidehonden

Wist je dat er in Nederland 5 geleidehondenscholen zijn? Namelijk
Geleidehondenschool Ans L’abee,
Geleidehondenschool Herman Jansen,
Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF),
Gaus Geleide-& hulphondenschool en
Stichting DCN Geleidehonden (Dog Consultancy Nederland)

Wist je dat sommige hondenrassen geschikter zijn om hulphond te worden dan andere rassen?
Hondenrassen die je het meest tegenkomt als hulphond zijn labrador retrievers, golden retrievers, poedels en kruisingen hiervan.

Wist je dat de opleiding tot geleidehond begint met een jaar in een gastgezin? Vanaf 7 weken wordt de pup in zo’n gastgezin opgevoed volgens regels van de school waar hij/zij vandaan komt. In het gastgezin moet het hondje wennen aan alle dingen die het in de maatschappij tegen kan komen.

Wist je dat een blindengeleidehond zijn baas niet de weg wijst? De geleidehond zorgt ervoor dat zijn/haar blinde of slechtziende baas niet tegen hindernissen aan loopt en waarschuwt voor gaten, stoepjes of andere ongeregeldheden. Maar de baas van de hond moet zélf de weg weten. 

Wist je dat het moeilijkste dat een geleidehond moet leren een weigering is? Als een blinde baas een commando geeft dat hem/haar in gevaar kan brengen, bijvoorbeeld doorlopen als ergens een open trapgat is, moet de hond dat commando weigeren. Ongehoorzaam zijn gaat in tegen alle andere dingen die het dier heeft geleerd en is dus erg moeilijk.

Wist je dat een blindengeleidehond moet leren om psychologisch een meter breed en twee meter hoog te zijn om zijn/haar baas te beschermen tegen mogelijke obstakels? Onder een vlag of reclamebord ter hoogte van een mensenhoofd kan de hond zelf makkelijk door; toch moet het dier met begeleider daarvoor uitwijken.

Wist je dat koningin Juliana in 1953 persoonlijk aan het Nederlandsch Geleidehonden Fonds (NGF) het predicaat Koninklijk verleende? Sindsdien heet het fonds KNGF. 

Wist je dat honden niet het verschil kunnen zien tussen rood en groen? En dat ze ook geen inschatting kunnen maken van hoe snel verkeer rijdt? Een geleidehond kan dus niet bepalen wanneer zijn/haar baas veilig kan oversteken. Dat zal die baas zelf moeten besluiten op grond van gehoor (rateltikker), een restje zicht of met hulp van anderen.

Wist je dat volgens een onderzoek uit 2019 (door Ditmeijers Research) 40% van de geleidehondgebruikers in het jaar 2018 wel eens ergens geweigerd is? Dit terwijl wettelijk geregeld is dat geleidehonden in elke openbare gelegenheid toegelaten moeten worden.

1 opmerking:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...