vrijdag 19 juli 2019

12 vreemde weetjes


Wist je dat het in het Amerikaanse Nankin Mills Park in Michigan ieder jaar op 10 juli modderdag is? Op die dag mogen alle kinderen spelen in een enorme modderpoel, waar ze lekker van top tot teen vies worden. De smerigste twee worden uitgeroepen tot Koning en Koningin Modder. Aan het eind van de dag wordt iedereen afgespoeld door de brandweer.

Wist je dat de plaats met de langste naam ter wereld in Wales te vinden is? Het is het dorpje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Een onuitsprekelijke plaatsnaam met 58 letters.
 
Wist je dat in Hindeloopen een boerderij wordt gebouwd die op z’n kop staat? In het voorjaar van 2019 begon de bouw van het nieuwe huis van Pieter en Ria Stellingwerf. Ze wilden graag boven wat meer ruimte dan beneden en besloten toen dat de boerderij dan maar ondersteboven gebouwd moest worden. 

Wist je dat een dolfijn nooit helemaal slaapt? Zijn twee hersenhelften slapen om de beurt. Eén oog blijft open en na een tijd het andere. Zo kan het dier niet vergeten om regelmatig boven water adem te komen halen en merkt het meteen als er gevaar is.

Wist je dat een octopus 3 harten heeft?

Wist je dat een witte haai z’n hele leven lang tanden blijft wisselen? Als er een tand afbreekt in z’n bek (die wel een beter lang is), groeit er een nieuwe tand terug. Zo kan de witte haai in de loop van zijn leven duizenden tanden krijgen.

Wist je dat het in augustus 2000 in de Engelse plaats Great Yarmouth vissen regende? Na een flinke regenbui waren daken en tuinen niet alleen kleddernat, maar lagen er honderden vissen. Volgens Britse meteorologen waren de vissen waarschijnlijk door een waterhoos meegenomen uit de Noordzee en een paar kilometer verderop in de stortbui naar beneden gevallen. 

Wist je dat een mens per dag gemiddeld ongeveer een liter speeksel per dag aanmaakt? Dat is in een jaar dus 365 liter. Meer dan drie badkuipen vol!

Wist je dat de dunne darm een oppervlakte heeft van ca 300 vierkante meter? Dat is ongeveer een tennisveld voor dubbelspel. De dunne darm is ongeveer zes meter lang, maar krijgt z’n enorme oppervlak door de vele plooien en uitstulpingen. Dit is nodig om je voedsel te verteren.

Wist je dat er een officieel woord is voor mensen die bang zijn voor het plakken van pindakaas aan hun gehemelte? Arachibutyrophobia heet deze angst. 

Wist je dat in Limburg een plaatsje bestaat met de naam Raar? Het hoort bij de gemeente Meerssen.

Wist je dat Dj’s Coen en Sander elk jaar een overzicht maken van de meest vreemde namen. Hier volgt een keuze uit de raarste namen van de laatste 10 jaar (en ja ze bestaan echt!)
Conny Plassen, Charrel Kip, Douwe Schat, Truusje Spetter-Kwak, Dick Sack, Bennie Dood, Annebelle Blaas, Robin Hoedjes, Bing Go, Ben en Wil Niks (familie!), Gooi van de Berg, Ron de Knikker, Bennie Thuis, Ab Louws, Dick Tevreden, Joska Bouter, Kitty Miao, Kenny Boeijen, Wil Sneller, Willie Wortel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...