vrijdag 2 augustus 2019

12 weetjes over paarden

Wist je dat paarden staand kunnen slapen? Door een speciaal mechanisme in de benen, kan het paard zonder om te vallen rustig staan te dommelen. 

Wist je dat je aan de slijtage van een paardengebit kunt zien hoe oud het is? De uitdrukking: “Je moet een gegeven paard niet in de bek/mond kijken” betekent dus letterlijk dat je , als je een paard cadeau krijgt, niet moet gaan zeuren over hoe oud het dier is.  


Wist je dat het grootste paardenras de Clydesdale is? De gemiddelde schofthoogte van deze paarden is ruim 1 meter 80.  Het ras is bekend doordat de paarden gebruikt worden in reclames van het Amerikaanse biermerk Budweiser.

Wist je dat de hoogte van een paard ‘stokmaat’ genoemd wordt. Het wordt gemeten bij de schouder of de schoft. Er wordt dan ook wel gesproken van schofthoogte.

Wist je dat een paard dat zijn bovenlip opkrult zodat zijn tanden bloot komen, ingespannen aan het ruiken is? Dit heet flemen en paarden doen dit meestal als ze een bijzondere of onbekende geur proberen thuis te brengen. 

  
Wist je dat paarden kuddedieren zijn? In het wild leven ze in kuddes die in grootte kunnen variëren van 4 à 5 paarden tot meer dan honderd. Er zijn kuddes van merries en veulens met één volwassen hengst, maar ook kuddes van alleen hengsten.

Wist je dat de slokdarm van een paard vlak voor de maag met een sterke spier (de cardia) wordt afgesloten, zodat het eten niet terug kan? Paarden kunnen daardoor niet overgeven. Dat klinkt prettig, maar als een paard iets verkeerds eet, kan dat er dus ook niet meer uit.
 
Wist je dat In Nederland ongeveer 15 paardenmelkerijen zijn? Sommige mensen beweren dat paardenmelk beschermt tegen kanker, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
 
Wist je dat het kleinste paardenras de fallabella is? Het ras heet zo naar de familie Falabella. Deze familie begon in de 19e eeuw in Argentinië met de minipaardjes te fokken. De schofthoogte van falabella’s is maximaal 87 centimeter.

Wist je dat een paard in ieder oor wel 16 spieren heeft? Het kan daarmee de oren 180 graden draaien. Een paard kan meer horen dan een mens en kan daarom soms schrikken van een geluid dat zijn ruiter helemaal niet hoort.

Wist je dat de hoogste paardensprong in 1949 gemaakt werd door het paard Huaso ex-Faithful met ruiter Alberto Morales? De sprong van 2 meter 47 hoog staat nog steeds genoteerd in het Guinness Book of Records als hoogste paardensprong ooit

Wist je dat in Amerika geleidepaardjes worden opgeleid als mogelijk alternatief voor geleidehonden? De kleine paardjes van het Falabella ras zijn hier geschikt voor.  In Europa is de eerste blinde persoon met een geleidepaardje Monique van den Abbeel uit Brugge. Sinds juni 2019 heeft ze Dinky om haar onderweg te begeleiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...