donderdag 17 december 2020

10 Wilde weetjes

Wist je dat in Oostenrijk het Kaisergebergte ligt met als beroemdste bergtop de Wilder Kaiser? Sinds de tweede helft van de 19e eeuw is de berg regelmatig door toeristen beklommen en zo ‘getemd’, al blijft ie naast zijn broer de Zahme (tamme) Kaiser nog steeds de wildste.

Wist je dat er een perenras is dat Gieser Wildeman heet? Het zijn kleine, harde stoofperen die genoemd zijn naar kweker Gijsbert (oftewel Gies) Wildeman, die de peer ontdekte. De Gieser Wildeman is een zoete stoofpeer die bij het koken helderrood kleurt.

Wist je dat bij het helen van een wond soms ‘wild vlees’ gevormd wordt? Dan komt het litteken als een dikke knobbel of rand bovenop de huid bij de wond te liggen. Wild vlees heet officieel keloïd en het gaat niet vanzelf weg. De oorzaak ervan is niet bekend.

Wist je dat veel wilde bloemen en planten eetbaar zijn? Madeliefjes, paardenbloemen, viooltjes, vergeet-mij-nietjes, je kunt ze allemaal verwerken in salades en het is nog gezond ook.

Wist je dat de Stichting Wilde Ganzen geld inzamelt voor projecten die armoede bestrijden? Ze steunen en controleren particuliere projecten in binnen- en buitenland. De Wilde Ganzen bestaan al sinds 1957.

Wist je dat wilde kastanjes, in tegenstelling tot de tamme, niet eetbaar zijn? De wilde kastanje, of paardenkastanje, is te bitter om te eten. Tenminste voor mensen. Sommige dieren, zoals herten of schapen, eten ze wél.

Wist je dat wilde rijst wel zo genoemd wordt, maar eigenlijk geen rijst is? Wilde rijst bestaat uit de zaden van verschillende grassen, die in het wild groeien in het grensgebied tussen Canada en de VS. Traditioneel werd het door indianen met kano’s geoogst.

Wist je dat in Noorwegen, Zweden en Finland het Allemansrecht geldt? Het betekent dat je er mag wildkamperen in de vrije natuur (wat in veel andere Europese landen niet mag) Je moet je wel aan deze regels houden:
Ruim je rommel zelf op  
Zet je tent níet op op privéterrein of een parkeerplaats
Niet in de openlucht slapen
Blijf minstens 150 meter afstand van huizen of andere gebouwen
Niet langer dan twee nachten op dezelfde plek kamperen.

Wist je dat in 2014 de film Wild uitkwam. In de film speelt actrice Reese Witherspoon de ongelukkige jonge vrouw Cheryl. Die besluit plotseling om in haar eentje een wandeltocht te make over de Pacific Crest Trail, meer dan 1600 kilometer dwars door wilde, bergachtige gebieden in Amerika. Reese Witherspoon kreeg voor haar rol een Oscar-nominatie

Wist je dat wilde zwijnen in 1826 officieel uitgestorven waren in Nederland? Nu zijn er weer duizenden. Voor een deel omdat de koninklijke familie ze weer importeerde, deels ook omdat ze spontaan vanuit België en Duitsland de grens over kwamen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...