zondag 1 augustus 2021

15 weetjes over zout

Wist je dat Nederland een van de grootste zoutproducenten ter wereld is? In Europa produceert alleen Duitsland meer zout.    

Wist je dat keukenzout een mengsel is van 4 delen natrium en 6 delen chloride? De scheikundige naam is dan ook natriumchloride (NaCl)
   
Wist je dat vrijwel al het zout dat in Nederland gewonnen wordt uit Twente en Noordoost-Groningen komt? (En een beetje uit Friesland)

Wist je dat zout gebruikt wordt als conserveringsmiddel? Als je voedsel, bijvoorbeeld vlees, met zout inwrijft, drogen de bacteriën uit en kan het lange tijd bewaard blijven.

Wist je dat je door een klein beetje zout toe te voegen de zoete smaak van iets zoets kunt versterken? Zo smaken aardbeien met een pietsie zout extra zoet!

Wist je dat Romeinse soldaten vaak betaald werden in zout? In die tijd een kostbaar goedje, ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Het woord salaris komt van het Latijnse salarium, dat zoutrantsoen betekent.

Wist je dat aan het meeste keukenzout in Nederland jodium wordt toegevoegd? Met ons dagelijkse voedsel krijgen we niet genoeg jodium binnen, terwijl mensen dat wel nodig hebben om de schildklier goed te laten functioneren.

Wist je dat zout op drie manieren gewonnen kan worden?
-Het kan uit de bodem gehaald worden door het uit te kappen in zoutmijnen
-Je kunt het (uit diepere lagen) op pompen met behulp van water.
-of je kunt zeewater in lage bakken laten verdampen zodat het zeezout achterblijft.

Wist je dat in 2017 vlak bij Winschoten vier lichte aardbevingen werden gemeten? In eerste instantie werd de schuld daarvan gegeven aan de gaswinning, maar bij nader onderzoek bleek dat ze waarschijnlijk veroorzaakt werden door zoutwinning.

Wist je dat in het water van de dode zee ruim 33 procent zout zit? Een mens kan in dat zoute water makkelijk blijven drijven.

Wist je dat er twee meren zijn die nog zouter zijn dan de dode zee? Het Assalmeer in Djiouti en het Don Juan meer op Antarctica.

Wist je dat in Bolivia een van de grootste zoutvlakte ter wereld ligt: El Salar de Uyuni. Het is een plek die  veel toeristen tijdens een rondreis door Bolivia bezoeken.

Wist je dat in zoete drop meer zout zit dan in zoute drop? Door meer suiker toe te voegen wordt de smaak toch zoet.

Wist je dat je heel eenvoudig zelf zoutdeeg kunt maken van 1 deel zout, 3 delen bloem, 1 deel water en een beetje olie? (Je kunt het als klei bewerken en dan laten drogen)

Wist je dat er planten zijn die goed kunnen groeien in een bodem waar zout in zit? Ze worden zoutplanten of halofyten genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...