woensdag 18 augustus 2021

9 weetjes over schoenen

Wist je dat je beter ’s middags schoenen kunt kopen dan ’s morgens vroeg? In de loop van de dag worden je voeten wat groter door het staan en lopen. Als je in de ochtend schoenen past, heb je dus iets meer kans dat je ze net iets te klein koopt.

Wist je dat de oudste schoen ter wereld gevonden is in de Amerikaanse staat Missouri? Het is een schoen gemaakt van plantendelen van artemisia tridentata (alsem) en de ouderdom wordt geschat tussen de 7500 en 10.000 jaar.

Wist je dat in een grot in Armenië de oudste schoen van leer werd ontdekt in 2008? De schoen van koeienhuid komt uit 35.00 v. Chr. en is dus 5500 jaar oud.

Wist je dat schoenen met hakken in eerste instantie bestemd waren voor mannen? Dat was namelijk handig bij het paardrijden. Bovendien leken mannen groter met hakken van soms meer dan 5 cm. Al gauw werd het dragen van hakken een symbool van aristocratie.

Wist je dat sneakers hun naam te danken hebben aan de rubberen zolen waar je geluidloos op kunt lopen? De letterlijke betekenis van sneakers is ‘sluipers’.

Wist je dat de man met de grootste voeten ter wereld de Venezolaan Jeison Rodriguez Hernandez is? Hij heeft maat 68 en koopt zijn schoenen in het Nederlandse Zutphen, bij een schoenwinkel die gespecialiseerd is in grote maten.

Wist je dat pas sinds de 19e eeuw linker- en rechterschoenen verschillend zijn? Voor die tijd waren de schoenen hetzelfde en maakte het dus niet uit welke schoen je aan welke voet droeg.

Wist je dat de Surinaamse uitvinder Jan Ernst Matzeliger de uitvinder is van de schoenzwikmachine? Met deze machine kunnen de bovenschoen en schoenzool aan elkaar vastgemaakt worden. Tot de uitvinding van Matzeliger in 1883 moest dat met de hand gebeuren. Met de komst van de machine werden schoenen een stuk betaalbaarder.

Wist je dat de laarzen van Neil Armstrong waarmee hij zijn beroemde stappen op de maan maakte nog steeds op de maan zijn? Hij liet ze achter om te besparen op gewicht, zodat er maanstenen mee terug konden in de raket.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...