zondag 2 januari 2022

11 weetjes over papier

Wist je dat er sinds 2021 een tekort aan papier is? Dat komt o.a. omdat er veel online gewinkeld wordt, zodat er in plaats van papier meer kartonnen dozen gefabriceerd worden.
 
Wist je dat het woord papier afkomstig is van de Cyperus papyrus, een grassoort die in Egypte groeit aan de oever van de Nijl. In de oudheid werd het eerste papier gemaakt van de platgeslagen stengels van dit riet. Ze werden gevlochten, gedroogd en dan gladgeschuurd, waarna je erop kon schrijven.

Wist je dat in Europa vroeger geschreven werd op perkament? Dit was een kostbaar, stevig materiaal, dat gemaakt werd van dierenhuiden. Het kan eeuwen bewaard blijven en er zijn dan ook nog steeds boeken van perkament te bewonderen in musea.

Wist je dat je een vel papier niet vaker dan 7 keer kunt dubbelvouwen? Probeer het maar eens. Nou ja, het kan misschien wel vaker, maar niet zonder speciale hulpmiddelen. Zo nam het team van Mythbusters een stuk papier zo groot als een voetbalveld om te bewijzen dat het vaker dan 7 keer gevouwen kon worden. Met veel mankracht en de hulp van een wals vouwden ze het enorme vel 11 keer!

Wist je dat de lengte van een rol wc-papier niet altijd hetzelfde is? De langste is bijna 28 meter en de kortste maar iets langer dan 16 meter. Nederlanders gebruiken gemiddeld 8,5 velletje per keer. Dat betekent dat we met z’n allen per dag grofweg 22.000 kilometer wc-papier gebruiken.

Wist je dat de houtvezels van tropisch hout sterk en stug zijn. Niet zacht genoeg voor de productie van papier. Tropisch hout wordt dan ook niet voor gebruikt om papier van te maken.

Wist je dat er verschillende reeksen zijn van papierformaten. Het meest gebruikt is de A reeks, waarvan we vooral het A-viertje kennen. Het grootste formaat van de A reeks is A0. Dat is 84,1 cm. Breed en 118,9 cm. Lang. De oppervlakte van zo’n vel papier is precies een vierkante meter. Elk volgende formaat is de helft van het vorige. Dus A1 is zo groot als een dubbelgevouwen A0. A2 is een dubbelgevouwen A1 enz. Het kleinste formaat is A10.  Behalve de A reeks is er ook een B reeks.

Wist je dat van één boom ongeveer 60.000 vellen A4 kunnen worden gemaakt? Een boom levert gemiddeld ongeveer 300 kilo papier. Dat zijn 120 pakken A4 van elk 500 vellen.

Wist je dat papiergeld helemaal niet van papier gemaakt is? Bankbiljetten hebben als grondstof voornamelijk katoen. Zo zijn ze moeilijker na te maken en vallen ze ook niet snel uit elkaar als ze per ongeluk nat worden in de was of in een flinke regenbui.

Wist je dat “origami” het Japanse woord is voor papiervouwen? Het vouwen van papieren figuren is een kunst die al lang geleden in Japan ontstond. Oorspronkelijk werden vooral rituele figuren gevouwen in tempels en in kloosters. Die werden dan neergelegd of opgehangen op religieuze feestdagen. Tegenwoordig is origami in de hele wereld bekend en vind je op youtube instructiefilmpjes over het vouwen van allerlei figuren.

Wist je dat in Rijswijk tweejaarlijks de Papier Biënnale plaatsvindt? Het is een internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst waarin papier als materiaal de hoofdrol speelt. In 2022 is de Papier Biënnale gepland van 26 juni t/m 13 november.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...