woensdag 13 juli 2022

12 weetjes over konijnen

Wist je dat een vrouwtjeskonijn jaarlijks vier tot zes keer jongen kan krijgen? En dat zijn er per keer gemiddeld vijf.

Wist je dat van al die konijnenjonkies zo’n 75% al binnen drie maanden doodgaat?


Wist je dat een jong konijn een lamprei genoemd wordt? Een vrouwtjeskonijn heet een voedster en een mannetje een rammelaar.

Wist je dat een mannetjeskonijn aan de keutels van een vrouwtje kan ruiken of ze in een vruchtbare periode is?

Wist je dat een konijn wel knaagt, maar niet bij de knaagdieren hoort? Konijnen en hazen vormen een aparte groep: de haasachtigen. Deze hebben achter de bovenste snijtanden extra stifttanden.

Wist je dat bij konijnen de tanden en kiezen altijd door blijven groeien? Ze groeien per maand ongeveer een centimeter, maar door het knagen slijten ze (als alles goed gaat) net genoeg af.

Wist je dat de Vlaamse Reus het grootste konijnenras is? Vlaamse reuzen wegen meestal tussen de 6 en 8 kilo, maar exemplaren van 10 kilo komen ook regelmatig voor. 

Wist je dat konijnen soms hun eigen keutels eten? Dit zijn dan altijd de speciale blindedarmkeutels. Die zijn zachter dan de normale harde keuteltjes en er zitten nog waardevolle voedingsstoffen in.

Wist je dat wilde konijnen geweldige gravers zijn, ze kunnen tunnelsystemen graven die wel zo groot zijn als een tennisveld en tot drie meter diep gaan.

Wist je dat konijnen hun oren elk een kant op kunnen draaien? Zo kunnen ze goed horen of er in de omgeving gevaar dreigt.

Wist je dat konijnen het liefst in groepen leven? Wilde konijnen leven in kolonies van soms wel 20 volwassen dieren met hun jongen.

Wist je dat een konijn, net als een kat, zichzelf schoon houdt? Als je een konijn als huisdier hebt, hoef je het niet in bad te doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...