vrijdag 22 juli 2022

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben?

Wist je dat tijgers wel verschillen, maar dat alle ondersoorten met elkaar kunnen paren en jongen kunnen krijgen?

Wist je dat er nog zes ondersoorten over zijn van de tijger? Er waren er negen, maar de Balinese, de Javaanse en de Kaspische tijger zijn (zeer waarschijnlijk) in de twintigste eeuw uitgestorven.

Wist je dat tijgers prima kilometers ver kunnen zwemmen?

Wist je dat de oren van tijgers donker zijn met aan de achterkant van ieder oor een ronde, witte plek? Zo lijkt het alsof hij een extra paar ogen heeft..

Wist je dat alle ondersoorten van de tijger bedreigde diersoorten zijn? Doordat mensen de bossen kappen en het leefgebied van de tijgers volbouwen, blijft er te weinig ruimte over om genoeg prooien te vangen.

Wist je dat tijgers net als mensen een ronde pupil hebben en geen smalle spleetjes, zoals je ziet bij huiskatten?

Wist je dat leeuwen en tijgers samen jongen kunnen krijgen? Als een mannetjesleeuw samen met een vrouwtjestijger een jong krijgt, heet dat een lijger. Is het een leeuwin die met een tijger een jong krijgt, dan heet dat een teeuw. Dit soort kruisingen komen trouwens niet in de natuur voor, maar alleen in dierentuinen.

Wist je dat in een aantal Aziatische landen medicijnen gemaakt worden van lichaamsdelen van tijgers. Mensen geloven dat bijvoorbeeld de botten, de nagels en de snorharen van de tijger een geneeskrachtige werking hebben. Daar is dan ook veel geld mee te verdienen.

Wist je dat een tijger een heel buigbare rug heeft. Hierdoor kan het dier zijn achterpoten langs de voorpoten ver naar voren zetten en enorm hard rennen. De tijger kan zich zo ook goed afzetten en sprongen maken van zo’n zes meter.

Wist je dat de oudste en de meeste tijgerfossielen in China zijn gevonden? Daarom wordt aangenomen dat daar zo’n twee miljoen jaar geleden de eerste tijgers voorkwamen. 

Wist je dat 2022 volgens de Chinese dierenriem het jaar van de Tijger was? De dierenriem bestaat uit 12 dieren; vergelijkbaar met onze 12 sterrenbeelden, maar die wisselen elke maand en de Chinese dieren wisselen per jaar. 2024 is het jaar van de Draak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...