dinsdag 14 augustus 2018

12 weetjes over kikkers

Wist je dat kikkers kunnen ademen door hun huid. Ze hebben wel longen, maar als ze in het water zijn, absorberen ze via de huid zuurstof. 

Wist je dat kikkers een extra, half doorzichtig oogvlies hebben. Het beschermt hun uitpuilende ogen tegen beschadigingen door bijvoorbeeld waterplanten. 

Wist je dat rondom de ogen van kikkers spieren zitten waarmee die ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Omdat ze ook nog boven op de kop staan, heeft een kikker een heel groot gezichtsveld. 

Wist je dat sommige kikkers sprongen kunnen maken van zo’n twintig keer hun eigen lichaamslengte.

Wist je dat een kikker zijn ogen gebruikt om zijn prooi door te slikken? De schedel van een kikker zit zo in elkaar dat hij z’n ogen naar beneden kan laten zakken door een gat in het gehemelte. Een kikker die een insect of ander klein dier te pakken heeft, knijpt z’n ogen hard dicht en duwt daarmee de gevangen prooi naar zijn slokdarm.

Wist je dat de eitjes van een kikker uitwendig bevrucht worden? Ze worden eerst door het vrouwtje in het water gelegd en daarna spuit het mannetje zijn zaad er overheen.

Wist je dat er veel kikkersoorten zijn die in bomen leven en heel goed kunnen klimmen.

Wist je de giftigste kikker de Phyllobate terribilis is, een kikker uit de familie pijlstaartkikkers. Ze zijn felgeel en een centimeter of vijf lang. Je vindt dit kikkertje in Zuid-Amerika, met name in Colombia. De phyllobates terribilis eet giftige mieren en kevertjes en slaat de gifstof batrachotoxine op. Van dit gif is minder dan een milligram nodig om een mens te doden.

Wist je dat er een kikkersoort bestaat (de platte Zuid-Amerikaanse Pipakikker) waarbij de jonge kikkertjes uit de rug van de moeder komen? De eitjes worden door het vrouwtje op haar eigen rug geplakt, waarna de huid snel om de eitjes heengroeit. Er wordt zo een holte metwater gevormd waarin de kikkervisjes uitkomen en uitgroeien tot kleine kikkers. Zijn ze volgroeid, dan breken ze uit de huid van de moeder. 

Wist je dat er kikkers zijn die onder het vriespunt kunnen overleven? Ze maken in hun bloed een soort antivries aan. Een deel van het water in het lichaam van de kikkers bevriest, maar in het voorjaar ontdooien ze weer en komen tot leven. De kikkersoorten in Nederland en België overleven het niet als ze bevriezen. 

Wist je dat er jaarlijks over de hele wereld zo’n drie miljoen kikkerbilletjes gegeten worden? En wist je dat de kikkers voor deze delicatessen levend in tweeën worden gehakt? Zo zou het vlees het lekkerst zijn. 

Wist je dat de Griekse dichter Aristophanes rond 400 voor Christus een toneelstuk over kikkers schreef, waarin ze zo kwaken: ‘Brekekekex koax koax.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...