woensdag 9 april 2025

14 weetjes over brandnetels

Wist je dat er meer dan 30 soorten brandnetels zijn? In Nederland komen de grote brandnetel en de kleine brandnetel voor.

Wist je dat de wetenschappelijke naam van de grote brandnetel Urtica dioica is? Urtica komt van uro, het latijnse woord voor branden.

Wist je dat de grote brandnetel (soms) wel drie meter hoog kan worden?

Wist je dat de jeuk en het branderige gevoel als je een brandnetel aanraakt, komt van een chemische stof: een cocktail van o.a. histamine, serotonine, acetylcholine en mierenzuur. Het komt in je huid door piepkleine naaldjes onder de haren aan de plant.

Wist je dat brandnetels belangrijk zijn voor veel soorten vlinders? De dagpauwoog, de kleine vos, de atalanta en de gehakkelde aurelia zetten alleen op brandnetels hun eitjes af. Hun rupsen eten niets anders, dus zonder brandnetels zouden deze vlinders uitsterven.

Wist je dat in brandnetels veel vitaminen en mineralen zitten? Ze worden door veel mensen beschouwd als zeer gezond en als geneeskrachtig. De geneeskrachtige eigenschappen zijn niet wetenschappelijk bewezen, daar zou meer onderzoek voor nodig zijn.

Wist je dat rond het jaar 400 voor Christus al over het gebruik van de brandnetel in de geneeskunde werd geschreven door Hippocrates?

Wist je dat brandnetels als ze even gekookt of gestoofd worden niet meer prikken? Ook niet als ze gedroogd zijn en als thee gebruikt kunnen worden.  

Wist je dat het drinken van brandnetelthee wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals bloedverdunners of bloeddrukmiddelen.

Wist je dat in de hongerwinter van 1944-1945 mensen soms brandnetels aten bij gebrek aan ander voedsel? Je kunt er soep van maken, stoofschotel, salade en meer. De smaak van brandnetels wordt vergeleken met licht pittige spinazie.

Wist je dat de brandnetel het symbool is voor boosheid, lichtgeraaktheid en onverdraagzaamheid?

Wist je dat brandnetels verwerkt kunnen worden tot textiel? Tussen 2005 en 2013 produceerde het bedrijf Brennels milieuvriendelijke kleding met brandnetelvezels. Na acht jaar experimenteren gaven de eigenaren het op, omdat het niet lukte om het product niet winstgevend te maken.

Wist je dat Romeinse soldaten in koude omstandigheden hun lichaam inwreven met brandnetels? De histamine die de netel met z’n brandhaartjes in de huid prikt, zet de bloedvaten open. Dat zorgt dat je het warmer krijgt (maar helaas ook voor jeuk en irritatie).

Wist je dat in het sprookje De Wilde Zwanen van H.C. Andersen hemden van brandnetels gemaakt worden door een prinses? Haar elf broers zijn in zwanen veranderd en die betovering kan ongedaan gemaakt worden als de prinses brandnetelhemden maakt en over hen heen gooit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

14 weetjes over brandnetels

Wist je dat er meer dan 30 soorten brandnetels zijn? In Nederland komen de grote brandnetel en de kleine brandnetel voor. Wist je dat de wet...