dinsdag 26 maart 2019

11 weetjes over schapen

Wist je dat een schaap, net als een koe, vier magen heeft? De pens, de lebmaag, de boekmaag en de netmaag. 

Wist je dat schapen herkauwers zijn? Een paar keer per dag komt het onverteerde gras uit de eerste maag, de pens, terug naar boven en wordt het opnieuw gekauwd tot het fijn genoeg is om door te gaan naar de volgende magen. Zo halen de schapen maximaal energie uit hun voedsel


Wist je dat een schaap alleen in de onderkaak snijtanden heeft? Kiezen zitten er wel in de bovenkaak en verder een verhard stuk (dentaalplaat). Het gras dat het schaap eet, wordt met de onderste snijtanden tegen die plaat gedrukt en zo afgebeten. 


Wist je dat het Merinoschaap bekend staat om z’n wol? Door de vele huidplooien geeft deze schapensoort extra veel wol, van een hoge kwaliteit. Lange tijd had Spanje het alleenrecht om merinoschapen te houden, maar nu komen ze over de hele wereld voor. Met name uit Australië en Nieuw-Zeeland komt veel merinowol. 


Wist je dat de Ouessant (waarschijnlijk) het kleinste schapenras ter wereld is?


Wist je dat een schaap dat op zijn rug ligt, zelf meestal niet meer overeind kan komen? Vooral als de vacht zwaar is of als het schaap drachtig is, kan het zichzelf niet terugdraaien. Als het dier niet geholpen wordt, zal het stikken doordat de longen in de verdrukking komen. 


Wist je dat schapenwol lanoline bevat?Dit wolvet zorgt voor bescherming tegen regen, kou en wind. Lanoline wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten.  Voor de mensenhuid is het verzachtend en helend. Ook zou het een anti reumatische werking hebben.  


Wist je dat de groene, blauwe of rode vlekken die je vaak op de rug van schapen ziet, aangeven of (en wanneer) het gedekt is? In de herfst worden er dekrammen tussen de ooien gezet. Deze hebben elk een afgevend kleurblok op de borst. Elke ooi die gedekt wordt, krijgt daardoor een kleurige vlek, waaraan de boer de stand van zaken kan bijhouden.


Wist je dat op 5 juli 1996 in Schotland het eerste gekloonde schaap ter wereld werd geboren? Haar naam was Dolly. Ze was een gezonde kloon, die ruim zes jaar oud werd. Dolly overleed aan een longziekte, die volgens wetenschappers niets te maken had met het feit dat ze gekloond was.


Wist je dat het Nieuw-Zeelandse schaap Shrek beroemd werd omdat het zich jarenlang niet wilde laten scheren? Shrek verstopte zich zes jaar lang in de grotten, waar hij in 2004 uiteindelijk gevangen werd. De scheerbeurt die het dier toen kreeg, leverde een legendarische 27 kilo wol op. Shrek werd een tv-ster en er werden verschillende kinderboeken over het schaap geschreven. 


Wist je dat een gaap een geitenvader en een schapenmoeder heeft en dat dat bij een scheit andersom is? Het gebeurt niet vaak dat zulke kruisingen geboren worden en zowel een gaap als een scheit is zelf onvruchtbaar. 

1 opmerking:

12 weetjes over tijgers

Wist je dat elke tijger z’n eigen strepenpatroon heeft - zoals mensen ieder een unieke vingerafdruk hebben? Wist je dat tijgers wel verschil...