Wist je dat de haribo-snoepjes die we snoepsleutels noemen, helemaal niet als sleutels bedoeld zijn? Het zijn eigenlijk spenen.
Wist je dat er een soort roman bestaat die sleutelroman genoemd wordt? Zo’n verhaal verwijst naar personen en gebeurtenissen uit de echte wereld, maar namen en plaatsen worden net een beetje veranderd. Een bekend voorbeeld van een sleutelroman is “Onder Professoren” van W.F. Hermans (uit 1975). In deze roman beschrijft Hermans het wereldje van een universiteit met bekrompen en jaloerse wetenschappers. Daarmee bedoelde hij duidelijk de Rijksuniversiteit van Groningen, waar hij zelf na een conflict als docent was vertrokken.
Wist je dat er niet alleen hackers van computers bestaan, maar ook lockpickers die er een sport van maken om sloten open te peuteren? Net als hackers, stellen lockpickers systemen op de proef. Als het (te makkelijk) lukt om een slot open te krijgen zonder sleutel, is dat slot niet goed genoeg. Hoewel er (ook net als bij hackers) goede en kwade lockpickers zijn, is het een activiteit die helpt om de kwaliteit van sloten in de gaten te houden. Meer informatie over deze bijzondere hobby vind je op www.lockpickinguniversiteit.nl
Wist je dat in 2012 via eBay een sleutelbos te koop werd aangeboden die heel New York had kunnen platleggen? De gepensioneerde sleutelmaker Daniël Ferraris maakte in zijn werkzame leven veel sleutels voor brandweer en politie. Daar waren universele sleutels (lopers) bij waarmee de brandweer makkelijk allerlei gebouwen in kan. Ook maakte hij sleutels voor noodsituaties, waarmee bijvoorbeeld het metrosysteem stopgezet kon worden. Al die sleutels bewaarde hij. Na zijn pensionering zette hij voor 150 dollar een sleutelbos op eBay, die opgekocht werd door een journalist. Deze sloeg alarm omdat Ferraris hem zonder vragen sleutels verkocht die de veiligheid van de stad ernstig in gevaar konden brengen.
Wist je dat een muzieksleutel of toonsleutel gebruikt wordt in de muzieknotatie ? Er is een g-sleutel, een f-sleutel en een c-sleutel. Deze sleutels staan aan het begin van een stuk geschreven muziek en bepalen de toonhoogte van alle muzieknoten die volgen. Als achter een g-sleutel of vioolsleutel een noot bijvoorbeeld op de tweede lijn van onderen staat, is dat een G. Achter een f-sleutel of bassleutel is een noot op dezelfde lijn een B.
Wist je dat het embleem van de Paus – net als het stadswapen van Leiden – twee kruisende sleutels laat zien? De ene is van zilver en de ander is van goud. Ze zijn samengebonden met een rood koord en boven de beide sleutels hangt een pauselijke tiara. De sleutels verwijzen naar de sleutel van de hemel, die Christus aan de apostel Petrus gaf.
Wist je dat de gebroeders Grimm een volkssprookje hebben opgeschreven dat “De Gouden Sleutel” heet? Het is een kort plaagverhaaltje. Iemand vindt een gouden sleuteltje en zoekt de schatkist die daarbij moet horen. Als hij het kistje gevonden heeft, steekt hij de sleutel in het slot. Is de lezer nieuwsgierig wat er in zit? Dan moet die maar wachten tot de sleutel is omgedraaid en het kistje opengaat...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten